Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Kovačević: Za Crnu Goru važno da na izborima dobije proevropsku vladu

Na putu ka EU, Crna Gora, po njenom mišljenju, stoji u mjestu

Izvršna direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević kazala je da Dan Evrope građani Crne Gore dočekuju puni mržnje, netolerancije, diskriminacije. Ona je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” istakla da je nerealno očekivanje da Crna Gora postane dio Evropske unije za pet godina, ako se ne dese velike promjene. To, po njenim riječima, najviše zavisi od nove vlade koja će biti izabrana 11. juna i za koju bi veoma važno bilo da bude proevropska.

“Ovaj praznik dočekujeno u jednom vrlo lošem drušveno-političkom ambijentu. Umjesto evropskog bratstva, jednakosti, mi živimo u sabijeni u etničko-vjerskim torovima, u klijentelističkim šemama, puni mržnje, netolerancije, diskriminacije”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, za sve to su najodgovornije političke elite koje kreiraju ambijent posljednjih 30 godina.

“Najodgovorniji smo jer ne radimo doviljno na tom polju, što trpamo probleme pod tepih”, smatra ona.

Na putu ka EU, Crna Gora, po njenom mišljenju, stoji u mjestu.

“Proces evropskih integracija je suštinski zaustavljen prije najmanje četiri godine i mi se odatle ne pomjeramo. Jedino što je to postalo bolno očigledno prije dvije godine”, kazala je ona.

Kovačević smatra da su poruke novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića o evropskom kursu Crne Gore ohrabrujuće, ali da ti nije u njegovoj nadlešnosti. Glavnu ulogu će imati novi parlament i nova vlada koja će biti izabrana na parlamentarnim izborima.

Prema njenim riječima nerealno je očekivati da će Crna Gora za pet godina biti članica Evropske unije.

“Mi smo se naslušali tih obećanja. Mađutim, ne znači da velika promjena, velika posvećenost, temeljiti reformski poduhvat ne bi mogao da promijeni našu situaciju i da daje neki pozitivan impuls EU. Sve zavisi od raspodjele snaga na parlamentarnih izbora. Dakle, možda se nešto promijeni, ali nijesam previše optimistična “, rekla je Kovačević.

Ističe da u sve oči uperene prema onome što će biti na izborrima 11. juna.

“Za Crnu Goru je od velike važnosti da dobije proevropsku vladu. Da se formira vlada koja će konačno stavi evropske integracije kao prioritet. Mi nemamo prostora za mnogo grešaka”, rekla je ona.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve