Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Kovačević: Neprimjerena svakodnevna klerikalizacija crnogorskog društva

Uticaj vjerskih zajednica, a posebno crkve Srbije na lokalnu i državnu politiku, institucije, ali i svakodnevni život je neprihvatljiv u sekularnoj državi kakva Crna Gora jeste, kazao je Malik Kovačević

Svakodnevna klerikalizacija našeg društva koja iz dana u dan uzima sve više maha je, malo reći, neprimjerena. Uticaj vjerskih zajednica, a posebno crkve Srbije na lokalnu i državnu politiku, institucije, ali i svakodnevni život je neprihvatljiv u sekularnoj državi kakva Crna Gora jeste, kazao je Malik Kovačević, izvršni koordinator asocijacije mladih Građanske inicijative “21.maj”.

“Nakon promjena 2020. godine i dugo čekanog “osvježenja”, mogli smo da se nagledamo svega i svačega. Od različitih vjerskih procesija u određenim institucijama do najnovijeg događaja kada su popovi Crkve Srbije kadili jednu od one dvije olupine,  koju u Vladi (slava joj i milost ) nazivaju trajekt. Kada smo mislili da nema dalje od toga “oslobodioci” u opštinama u kojima su uzeli upravljačke funkcije, nastavljaju da brišu davno utvrđenu  granicu između svjetovne i duhovne vlasti da bi bili “u trendu” , kao i zarad jeftinih političkih poena, koje će ovo društvo u budućnosti skupo koštati. Tako novoizabrani predsjednik Opštine Pljevlja uvodi svještenike da mu okade kancelariju, a zaposlene poziva na pričešće. U Nikšiću ustanovljavaju slavu grada.. Mogli bi da nabrajamo i dalje”, ističe Kovačević.

Zatim je dodao.

“Ko zna, možda za nekoliko mjeseci budu angažovali i freskopisce da “srede”  institucije sistema, kako bi im bilo lakše da u njima borave, pošto se trenutno raspadaju. Ima posla ko hoće da radi! Međutim sekularna, lijeva, liberalna i prosvijećena Crna Gora neće to nijemo gledatiž, u to jedino možemo svi da budemo sigurni”, poručuje Kovačević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve