Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Kovačević: Današnji dan predstavlja svijetlu pobjedu antifašističke koalicije nad silama zla i mraka

Osim ovog događaja, podsjeća Kovačević, danšnji datum je za našu državu i njenu istoriju iznimno važan i po tome što je tri godine ranije, takođe 9. maja strijeljan jedan od najvećih sinova naše domovine, komesar samostalne čete Nikšićkog partizanskog odreda i posthumno proglašeni narodni heroj Jugoslavije, Ljubo Čupić

Današnji dan u simboličkom smislu predstavlja svijetlu pobjedu antifašističke koalicije nad silama zla i mraka, kazao je Malik Kovačević , izvršni koordinator asocijacije mladih GI ,,21.maj”.

“Na ovaj datum 1945. je Hitlerova Njemačka potpisala i formalno svoju kapitulaciju, čime je prihvatila poraz u ratu i prihvatila poraz nacističke i fašističke politike koju je baštinila skoro deceniju i po. Time je utemeljena ideja antifašističke, otvorene, kosmopolitske Evrope čiji Crna Gora treba i želi da bude dio”, poručio je on.

Osim ovog događaja, podsjeća Kovačević, danšnji datum je za našu državu i njenu istoriju iznimno važan i po tome što je tri godine ranije, takođe 9. maja strijeljan jedan od najvećih sinova naše domovine, komesar samostalne čete Nikšićkog partizanskog odreda i posthumno proglašeni narodni heroj Jugoslavije, Ljubo Čupić.

“On je zarobljen u aprilu 1942. od strane kvislinških i izdajničkih četničkih formacija. U zatvoru je bio mučen, a herojstvo i prkos koje je pokazao tokom suđenja je zaostavština i putokaz svim mladim ljudima. Njegov osmjeh je vječni simbol prkosa i bespoštedne borbe za ideale, bez kojih nijedna plemenita osoba ne može živjeti”, kazao je Kovačević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
09.05.2023-22:16 22:16

Svaka cast Gospodine! Respekt!