Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Korać: Temeljni ugovor je mnogo ispolitizovan, problem riješiti dogovorom a ne kompromisom

Kako je dodao u Crnoj Gori imamo princip u Ustavu o odvojenosti crkve od države

Temeljni ugovor je mnogo ispolitizovan, moramo se pozabaviti razgovorom, da vidimo koja su sporna pitanja i da ih riješimo na način da nisu suprotna Zakonu i Ustavu Crne Gore – kazao je Radoje Korać, višegodišnji profesor na Pravnom fakultetu i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda

Korać je na današnjoj sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, odgovarajući na pitanje kako komentariše nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kazao da ga je letimično pogledao, te da smatra da je ispolitizovan.

”Ugovor sam letimično pogledao. Mislim da je mnogo ispolitizovan. Nijedan ugovor ne može biti suprotan Zakonu i Ustavu. Kada bi praktično trebao da rješavam to pitanje, ja bih najlakše to riješio na način što bih sagledao postojeće zaključene ugovore i u njega unio norme koje su tu da budu usaglašene sa onim što već imamo. Možda je to najlakši način da iz tog pitanja izađemo. Ugovor ne bi trebao da rješava pitanja koja su suprotna Zakonu i Ustavu”, kazao je Korać.

Kako je dodao u Crnoj Gori imamo princip u Ustavu o odvojenosti crkve od države.

”Šta on u suštini znači? Samo dvije stvari. Pod jedan – da nemamo državnu crkvu. Ne postoji državna crkva. To je izdvojeno. Pod dva – država garantuje crkvi da ona u okviru svojih nadležnosti može da ima svoju organizaciju, svoje propise i da ih provodi. To je sve. Ja bih što se tiče pitanja tog ugovora možda se malo i pozabavio nekim razgovorom, stručnim, da vidimo šta su to sporna pitanja i da ih riješimo na način da nisu suprotna Zakonu i Ustavu. Ako su suprotna”, ističe Korać

Kako je dodao, bilo koji ugovor koji je suprotan Zakonu i Ustavu će biti poništen i neće proizvesti pravno desjtvo.

”Praktično rješenje tog pitanja koje ne trpi odlaganje je da se riješi nekim dogovorom. Ne kompromisom. Vidio sam da ima neke norme koje bi popravljao, recimo govori se o pokretnoj i nepokretnoj imovini. Nema pokretne i nepokretne imovine, postoje pokretne i nepokretne stvari, imovina su prava. Ali to su neke više pravno tehničke formulacije. Msilim da je to jedno od pitanja koje je vrlo rješivo”, poručio je Korać.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve