Skupština je na vanrednoj sjednici usvojila predlog da poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović budu u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Sa današnjeg zasijedanja, foto: Skupština Crne Gore

Glasao je 41 poslanik vladajuće koalicije, 39 je bilo za, dok su dva poslanika Socijaldemokrata bila uzdržana.

Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka podržala je izbor Koprivice i Šaranovića, dok Socijaldemokrate i opozicija smatraju da to nije u skladu sa Odlukom o formiranju tog skupštinskog tijela.

Oštra polemika vodila se danas u parlamentu oko izbora dva člana iz redova Demokrata, Moma Koprivice i Danila Šaranovića, za članove Odbora za reformu izbornog zakonodavtsvo.

Na vanrednoj sjednici, iz DPS-a je poručeno da će ta partija podržati izbor Šaranovića i Koprivice, ali i da su spremni za širenje Odbora, zbog želje da počne njegov rad.

Socijaldemokarte i opozicija krtikovali su odluku da dva člana Demokrata budu u odboru, jer, kažu, tako ranije nije bilo dogovoreno. Oni su za Aleksandra Damjanovića i samo jednog Demokratu u Odboru.

Boris Mugoša iz Socijaldemokrata najavio je da ta stranka, u formalnom smislu, ne može podržati odluku o imenovanju predstavnika Demokrata. On je kazao odluka nije prihvatljiva jer ne obezbjeđuje po jedno mjesto svakom poslaničkom klubu, kako je ranije bilo dogovoreno.

“Svako ko učestvuje u ovom Odboru ne bojkotuje rad parlamenta. Ovo nije nikakvo nadtijelo niti je bitnije od Skupštine i ne može nikome da zabrani poslaniku da predlaže nova riješenja”, rekao je on.

Nezavisni poslanik i šef Posebnog kluba poslanika, Aleksandar Damjanović, smatra da je biranje dvojice poslanika Demokrata u Odbor – nezakonito.

“Suština je u broju koji treba da donese predlog izbornog zakonodavstva – 11 od 14 poslanika. Iz ovog procesa isključeno je sedam parlamentarnih partija. To je pravno nasilje, podmukla namjera i politička prevara. Nadam se da kolege iz SDP-a i kolega nezavisni poslanik, Rudović, neće dati legitimitet ovakvom načinu rada Odbora”, smatra Damjanović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da se radi o eklatantnom kršenju Odluke o formiranju Odbora.

“Ako se u odluci kaže da svakom klubu poslanika pripada po jedan član u Odboru, a imamo pet poslaničkih klubova iz opozicije, to bi značilo da svaki klub ima po jednog predstavnika. Ostatak od dva se dijeli Dontom”, kazao je Konjević.

Poslanik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, pozdravio je odluku Demokrata da se uključe u rad Odbora i rekao da će glasati za imenovanje njihovih poslanika, Koprivice i Šaranovića.

Marta Šćepanović iz Demokratske partije socijalista je kazala da će klub poslanika te partije predložiti da i Damjanović bude član Odbora.

“Pa makar to značilo i da ćemo predložiti izmjenu odluke o formiranju Odbora“, kazala je Šćepanović.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević, kazao je da će se večeras potvrditi “jednopolni politički brak DPS-a i Demokrata”.

Nebojša Medojević kazao je da treba imati dobre kapacitete da se spriječi ono što DPS radi uoči i na dan izbora.

“Da bi se spriječio DPS da krade izbore, Vladu treba zaustaviti mjesec dana da ništa ne radi, da ništa ne plaća, da nikoga ne zapošljava. Agenciju za nacionalnu bezbjednost treba zaustaviti, a sve agente dovesti u Podgoricu”, rekao je Medojević.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić je podsjetio da su prije par godina najveći opozicioni protesti u Crnoj Gori zamijenjeni dijalogom, a nakon toga i vladom izbornog povjerenja.

“Tada smo za sto doveli i vanparlamentarne partije i vodio se dijalog. Ali treba reći da su tada svi u opoziciji bili jednako uvaženi”, istakao je Krivokapić.

Kako je naveo, ovo što se sada dešava nije krivica DPS-a.

“Nego jedna opoziciona partija, iza leđa svih ostalih, plaća svoje greške i prevare prema međunarodnoj zajednici”, smatra Krivokapić.

On je kazao da se DPS i SDP se nijesu slagali ni dok su bili u ovlasti, ali je postojao nivo ozbiljnosti i kodeksa koji se pošovao.

“Toga sada nema ni na elementarnom ljudskom, a ne političkom nivou”, istakao je Krivokapić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve