Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Konstitutivna sjednica može trajati neograničeno, mandatara dobijamo do 20. septembra

Jonica je na kazala da nijesu propisani rokovi u kojima se prekinuta sjednica nastavlja, te da nijesu precizirana pravila koja se koriste za nastavak

U Ustavu i poslovniku Skupštine ne postoji definisan rok u kojem se mora završiti konstitutivna sjednica parlamenta i ona može da traje neograničeno. To su u Jutarnjem programu saopštili bivša poslanica i pravnica Snežana Jonica i advokat i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran Miloš Vukčević. Jonica je kazala da ako mandatara ne dobijemo do kraja avgusta, dobićemo ga do 17-20. septembra.

Jonica je na kazala da nijesu propisani rokovi u kojima se prekinuta sjednica nastavlja, te da nijesu precizirana pravila koja se koriste za nastavak.

“Ova sjednica nije završena i mora se završiti, a ne sazvati nova. Nasavršenija verzija bi bila da se se sjedica završila do 31. jula”, kazala je bivša poslanica.

Podsjeća da u lokalnim parlamentima imamo rok do kojeg se mora izabrati predsjednik, rukovodstvo, ali da u ovom slučaju to može trajati neograničeno.

Vukčević je problematizovao to što konstitutivna sjednica ne spada ni u vanrednu ni u redovnu. Ističe i da je važno imati zakon o skupštini, koji bi predvidio ove situacije. Podsjeća i da do izbora predsjednika, potpredsjednika, administrativnog odbora, skupštinom predsjedava najstariji poslanik.

“Mandati su verifikovani, ali sjednica nije završena i nije počeo rad administrativnih odbora”, kazao je on u Jutarnjem.

Sagovornici TVCG ističu i da postoji mogućnost i da zbog situacije u parlamentu dođe da kašnjenje isplate plata, ali da će biti retroaktivno isplaćene.

Jonica podsjeća i da poslovnikom određen redosljed izbora – predsjednik, potpredsjednici, pa administrativni odbor.

“Moglo bi da potraje i to pitanje plata, ukoliko poslanici ne promijene redosljed izbora. Previše fame se diže oko poslaničkih plata. Voljela bih da poslanici obavljaju svoj posao onako kako im je ustav predvidio…”, kaže ona.

Na pitanje o konsultacijama o mandataru i formiranju nove vlade, Jonica je odgovorila:

“Ako ne bude predložen mandatar u roku od 30 dana od konstituisanja parlamenta, predsjednik Milatović ima mogućnost da predloži skrati mandat skupštini. U slučaju da se to ne desi, Milatović ulazi u drugi krug konsultacija koji traje 15 dana i nakon toga ima još tri dana… Ako mandatara ne dobijemo do kraja avgusta, dobićemo ga do 17-20. septembra”, zaključuje Jonica.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve