Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević: SDP na Cetinju sa nekima neće sarađivati

Dobar rezultat koji je SDP ostvarila na Cetinju, za Konjevića je donekle očekivan i pripisuje ga dobro ponuđenom konceptu građanima. Smatra da rezultati izbora nijesu projekcija odnosa snaga na državnom nivou

Politička scena u Crnoj Gori je vrlo dinamična i građani pokazuju da su spremni da nagrade i  kazne političke partije, ocijenio je predsjednik SDP-a Raško Konjević, u emisiji Gradske TV “Aritmija”, autorke Tamare Nikčević.

Konjević navodi kako su to pokazali i nedavno održani lokalni izbori.

Dobar rezultat koji je SDP ostvarila na Cetinju, za Konjevića je donekle očekivan i pripisuje ga dobro ponuđenom konceptu građanima. Smatra da rezultati izbora nijesu projekcija odnosa snaga na državnom nivou.

Najavljuje da će, prilikom formiranja vlasti na Cetinju, SDP imati drugačiji pristup.

“Mi ćemo ponuditi program ključnih prioriteta koji su potrebni Cetinju. Dakle, da ne bude da o prioritetima i potrebama građana pričamo samo u predizbornoj kampanji. Sve ćemo staviti na papir i sa građanima koji su bili na listi, ponuditi javno, kao obavezu što želimo da uradimo za lokalnu zajednicu i to će biti neka vrsta političke platforme“, rekao je Konjević.

Naglasio je da SDP nije otvoren za saradnju sa svim strankama na Cetinju, dodajući da su izbori poslali dvije najvažnije poruke.

„Jedna je da građani nijesu zadovoljni lokalnom vlašću i druga da su Cetinjani dominantno pokazali da su ideje građanske i evropske Crne Gore njihov politički prioritet. I mi smo obavezni da poštujemo volju građana i u tom kontekstu želimo da se krećemo“, poručio je Konjević.

Smatra i da glasanje GP URA sa opozicijom za izbor predsjednika DIK-a Nikole Mugoše, ne znači da se parlamentarna većina promijenila.

„Politika se umiješala do kraja i mislim da je Mugoša bio kandidat Demokrata, koji nijesu glasali protiv, već su bili uzdržani i u glasanju i u komentarisanju. Smatrali su da to treba da bude plod dogovora u parlamentarnoj većini”, kazao je on.

Institucionalna i politička kriza

Konjević navodi da Vlada Zdravka Krivokapića suštinski ne može da sprovede bilo kakvu reformu.

“Mi smo taoci gospodina Krivokapića kome se dopalo da bude premijer, i ja ga razumijem, ali morate poštovati neke principe. Poslanici su vlasnici mandata. Možete da pokušavate da se održite što duže, ali od toga štetu imaju građani“, rekao je Konjević.

Aktuelna Vlada je, kaže, imala nekoliko dobrih ideja poput najava povećanja zarada, određenih socijalnih programa, kadrovskih rješenja, iskazane volje za borbu protiv organizovanog kriminala.

Međutim, poručuje, veći problem su neznanje, neprofesionalizan, elementarno nepoznavanje političkog i ekonomskog sistema.

Dodaje i da je upliv Crkve Srbije u rad Vlade evidentan.

„Samo je malo duže vremena nekima trebalo da shvate da ona u suštini vlada ovom Vladom i da to što se formalni politički dogovor desio u manastiru Ostrog  nije bila slučajnost. Sada je svima jasnije šta se dešavalo na tim sastancima“, poručio je Konjević.

Da su se stvari riješile na vrijeme, zaključuje, danas ne bi imali ovakvu institucionalnu i političku krizu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
10.12.2021-10:02 10:02

Ne vidim razlog zašto ne biste sarađivali kad ste dosad to radili i u Kolašinu i Budvi i Tivtu i Kotoru a u Podgorici i republičkom parlamentu ste onemogućeni u potonjem momentu.