Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević i Saracin: Institucionalna stabilizacija Crne Gore i nastavak evropskog puta potpuni prioritet

Konjević je sagovornika upoznao da je proces izbora sudija Ustavnog suda pitanje koje urgentno treba riješiti a da će odnos SDP kao i uvijek do sada biti maksimalno konstruktivan i značiti podršku kandidatima sa najboljim stručnim i profesionalnim referencama

Predsjednik SDP Raško Konjević susreo se sa specijalnim izaslanikom SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, kojom prilikom je razgovarano o aktuelnim političkim izazoivima koji stoje pred Crnom Gorom. Kako je saopšteno iz SDP-a, sagovornici su se saglasili da je institucionalna stabilizacija zemlje i nastavak evropskog puta potpuni prioritet kojim se svi odgovorni politički subjekti moraju baviti u narednom periodu.

Konjević je sagovornika upoznao da je proces izbora sudija Ustavnog suda pitanje koje urgentno treba riješiti a da će odnos SDP kao i uvijek do sada biti maksimalno konstruktivan i značiti podršku kandidatima sa najboljim stručnim i profesionalnim referencama.

„Pitanje izbora Ustavnog suda, zbog neodgovornog odnosa parlamentarne većine, se ne rješava više od dvije godine čime je, pored niza drugih otvorenih problema, zemlja dovedena u stanje institucionalne blokade i krize koja prijeti i zaustavljanjem pregovora sa EU“, kazao je Konjević.

On je ukazao na permanentno odsustvo želje za stvarnim dijalogom od strane parlamentarne većine, koje je demonstrirano i prije dva dana jednostranim zakazivanjem predsjedničkih izbora, bez pokušaja da se nađe cjelovito rješenje ukupne krize.

„Da je bilo političke volje vrlo se lako mogao postići dogovor i o predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima, što bi bio dobar podsticaj i za dogovor oko Ustavnog suda“, rekao je Konjević, navodeći da je određenim subjektima prioritet kako da se održe na vlasti koji mjesec duže, a ne kako rješavati otvorena pitanja na elementarno demokratski i evropski način.

Konjević je naglasio da i pored toga SDP ostaje potpuno otvoren za dogovor, imajući punu svijest o tome šta znači deblokada institucija i vraćanje političkog sistema u redovno stanje i koliko je za državu i društvo u cjelini značajan nastavak evropskog puta zemlje.

Predsjednik SDP je tokom razgovora upoznao Saracina sa snažnim vanjskim antievropskim uticajima kojima je Crna Gora izložena u posljednje dvije i po godine, čiji je cilj da državu potpuno skrene sa njenog prirodnog građanskog i evropskog kursa, čije posljedice se danas veoma jasno mogu vidjeti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve