Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović poručuje: Ako mislite da vam pobjeda daje za pravo da rušite državu, znajte da ćemo je braniti do posljednje kapi krvi

Kaže kako je danas učvršćena svijest o važnosti mira i multietničkog sklada, o stabilnosti, kao i dostignutu ekonomsku održivost, koja je obezbijedila dinamičan ekonomski razvoj tokom prethodnih 15 godina

Promjena vlasti pokazala je novi nivo demokratske zrelosti Crne Gore, novi kapacitet demokratičnosti, ali je istovremeno Crnu Goru stavila pred nove izazove, i time dodatno naglasila važnost pune posvećenosti mladima, poručio je predsjednik države i DPS Milo Đukanović.

“Siguran sam da svako od vas želi napredak za svoju državu i da taj napredak vidi na evropskom putu, Ne možemo doći do članstva ako ne realizujemo zahtjevne i nekada bolne reforme. Nema kvaliteta života, a bez prethodnog usvajanja evropskog sistema vrijednisti. To je vizija koju je imala i moja generacija kada je ulazila u politiku”, kazao je Đukanović na Kongresu mladih DPS.

Kaže kako danas je učvršćena svijest o važnosti mira i multietničkog sklada, o stabilnosti, kao i dostignutu ekonomsku održivost, koja je obezbijedila dinamičan ekonomski razvoj tokom prethodnih 15 godina.

“U CG se realizuju vrijedni projekti, obnovili smo nezavisnost, poštujući stroga pravila evropske demokratije, što je bio polazni temelj za prvi razvojni cilj – članstvo u NATO i učinio nam izvjesnu okolnost da ćemo biti prva naredna članica EU. To su rezultati na koje treba svi da budemo ponosni. Taj temelj koji smo izgradili je do te mjere pouzdan da sačuva našu državnu kuću i našu izvjesnu evropsku perspektivu jer kao što vidimo odolijeva ovim udarima retrogradne antievropske politike kojoj je CG danas izložena”, kaže Đukanović.

Kaže kako je na mladima da preuzmu odgovornost za ono što im starija generacija ostavlja u nasljeđe.

“Vi sada morate učvrstiti sigurnost u ispravnost plitike, kojoj i sami doprinosite i morate preuzeti odgovornost za donođšenje odluka. Sada CG ne može napraviti stratešku grešku, ona je prošla raskrsnicu gdje je mogla napraviti pogrešan izbor, a nije. Opredijeli smo se da nepokolobljivo branimo tekovine 13. jula. Opredijelili smo se da njegujemo vrijednosti antifašizma, da se oslonimo na svoje snage. Opredijeli smo se da naš državni brod upravimo ka Evropi. I tu smo imali mogućnost da pogriješimo, kao što vidite ima država u regionu koje još nijesu raščistile sa tim da li će biti proevropske ili u zajednici rusko-azijskih integracija. Ono čega moramo biti svjesni je da ta bitka nije završena, i to je logično – dugo izbivanje iz evropskoig konteksta, i zabluda da se na Balkanu može živjeti van evropskih pravila”, kaže Đukanović.

Kaže kako, da bi savladili izazove sa kojima se suočava CG, svako mora dati doprinos.

“Majl Džordan je kazao Nije dovoljno da date 100 posto od sebe, neophodno je da preskočite sve svoje limite. Ništa se u budućnosti neće odvijati samo po sebi, sve će tražiti žestoku borbu i žrtvu i svaka je opravdana. Ja sam dao 30 godina za ovo što imamo, ne žalim za njima jer samo siguran da imamo bolje uslove za život i što će moje potomstvo živjeti bolje od onoga što sam ja naslijedio”, poručio je Đukanović.

Kaže kako CG nije u beznadežnoj situaciji, komentarišući aktuelnu situaciju.

“Koliko je bilo onih koji su likovali ne zbog pobjede na izborima već zato što će im pomoći da uruše CG i marginalizuju DPS. Pa se pokazalo da nijesu bili u pravu, da smo odoljeli udarima. Izaći će bogatija CG iz tog iskustva kao i DPS. Rasksrtiće sa jednom zabludom, da u CG postoji jedna druga politička divizija koja taj posao može raditi kvalitetnije od nas. Sreća bi bila da ih ima po par koje će smjenjivati, naprotiv, u CG nema takve divizije. Pokazuje se da se jedva porađa jedna snažna politike da nepokolebljivo vodi državu u EU, a da je alternativa okorjeli nacionalizam”, kazao je Đukanović.

Kaže kako se za neke vrijednosti ne morate uvijek boriti iz pozicije vlasti.

“Neprirodno je da računate da ćete trajati toliko dok ne ostvarite demokratsku emancipaciju. Za prave vrijednosti se morate boriti i kada ste vlast i kada ste opozicija. Mi danas pokazujemo da smo odgovorna opozicija. Kada smo 30. avgusta za 1700 glasova ostali u manjini, kazao sam političkim protivicima, lako je vama, nijeste vi opredjeljeni bili da stvarate ovu državu, lako je vama da bojktujete njene institucije, mi smo ovo stvorili i mi ovo moramo da branimo, i branićemo do posljednje kapi krvi. Zamjerali su mi zbog takvih izjava, ali sam se precizno izjašnjavao. Uvijek ćemo prihvatiti slobodnu volju građana, ali nemojte da se zanosite, na ovim izborima se nije odlučivao o državi, već o vlasti. Ako pomislite da bi vam pobjeda mogla dati pravo da rušite državu, e onda ćete se suočiti sa nama”, kaže Đukanović.

Kaže kako su tokom dugog trajanja vlasti, oslabili senzori za svakodnevne probleme građana.

“Tu smo se previše opustili, vlast nas je malo odaljila od ljudi i to nas je koštalo. Zato sada treba da pobijedimo svoje slabosti.”

Kongres Savjeta mladih DPS danas bira novo rukovodstvo.

Savjet mladih godinama unazad prepoznat je kao organizaciona jedinica koja je dala veliki doprinos u afir-maciji vrijednosti i principa za koje se zalaže naša partija, te kao rasadnik kadrova koji su dali generacijski pečat u državotvornim uspjesima u prethodnim decenijama.

Ovogodišnji Kongres, u pripremnom periodu, obilježila je visoka zainteresovanost mladih za angažman i doprinos u daljoj afirmaciji naše politike, kao i upotreba modernih tehnologija i sredstava komunikacije u organizacionom dijelu. Takođe, na današnjem Kongresu, koristiće se elektornski sistem glasanja delegata kao još jedan novitet i tehnološki iskorak prilikom izbora u organima stranke.

Današnjim događajem naša partija nastavlja sa novom strategijom političkog djelovanja kao osnovnom kongresnom politikom koja je u prethodnim mjesecima već dala jasne rezultate zahvaljujući kojima smo nastavili da snažimo povjerenje građana, navodi DPS.

Ono što sa ponosom možemo istaći jeste činjenica da imamo veliki broj mladih i obrazovanih ljudi, koji će svojim kvalitetima i inklizivnošću doprinijeti daljem kvalitetu politike naše partije na dobrobit svih onih građana koji zajedno sa nama čvrsto stoje na evropskoj platformi razvoja Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
26.06.2021-13:04 13:04

Svaka vam se pozlatila gospodine Djukanovicu. Naka je vjecna.

Misko
26.06.2021-13:40 13:40

Sve je tako da vas nije bilo nikad drzavu nebi imali zato je moramo cuvat i DPS je Demokratska i najbolja partija svih naroda niko nas slomit ne moze dok smo za sve isti clanovi smo svih naroda i religija i nikad niko nikog nije uvrijedijo sto je manjina dps-dps-dps-dps-NAJBOLJI SMO !!

Nikdic
26.06.2021-17:56 17:56

Dozivotni predśednik Crne Gore!!!
Da je vjecna !!!

Suzana
26.06.2021-21:28 21:28

Jedan je Milo!!!