Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Komersant: Direktor ANB Crne Gore mogao bi da ostane bez fotelje

List navodi da je Vukšić u parlamentu odao imena saradnika ANB, dvojicu kolega iz CIA, kao i detalje same operacije koja je bila ''po nekim podacima'' usmjerena protiv ruske obavještajne službe i njenog djelovanja u Crnoj Gori i regionu

Državno tužilaštvo Crne Gore započelo je istragu skandala u koji je umiješan direktor glavne tajne službe Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić, što bi moglo da dovede do njegove smjene, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da je Vukšić u parlamentu odao imena saradnika ANB, dvojicu kolega iz CIA, kao i detalje same operacije koja je bila “po nekim podacima” usmjerena protiv ruske obavještajne službe i njenog djelovanja u Crnoj Gori i regionu.

“Skandal koji je izazvao ozbiljnu zabrinutost NATO, može da košta direktora ANB direktorske fotelje. U svakom slučaju, u Obavještajno bezbjednostnom direktoratu Ministarstva odbrane poslije inspekcije NATO čistke već su počele”, navodi dnevnik.

Komersant piše da tužilaštvo treba da utvrdi da li je Vukšić krivično odgovoran za curenje informacija, kako to tvrdi opozicija. Prema informacijama koje su procurjele u lokalne medije, Vukšić je u Skupštini pokušao da objasni da nije kriv, da je to učinjeno iz nehata, da je potpisao materijale koje nije pročitao, a koje je pripremila njegova saradnica.

U Vukšićevu zaštitu stali su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ali takav prilaz ne odobravaju lokalni eksperti i opozicija, koja smatra da je grubo prekršen zakon o ANB, piše dnevnik.

“NATO zaista ne skriva zabrinutost zbog skandala sa Vukšićem”, ocjenjuje list i navodi izjavu bivšeg ministra odbrane Slovenije i člana Evropskog parlamenta Romana Jakića koji kaže da “povjerenje i obaveza da se informacije strogo čuvaju unutar alijanse imaju ključno značenje”.

“Pri ulasku Crne Gore u NATO profesionalizmu ANB pridavao se poseban značaj”, rekao je Jakić. Komersant piše da je imenovanje Vukšića za direktora ANB i ranije izazivalo pitanja kod partnera Crne Gore u NATO, jer je kao advokat često u sudovima predstavljao interese ruskih klijenata kao i ljudi koji pripadaju jednom od kriminalnih klanova.

IzvorBeta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
05.04.2021-19:11 19:11

Prvo da ostane bez fotelje a poslije toga i slobode ako bog da jer njegovo objasnjenje da je potpisao dokumente koje nije procotao ne pije vodu pogotovo sto je on po zanimanju advokat pa bi trebao da zna procedure o dokumentima koji se ne potpisuju a da im se ne zna sadrzaj. Hvala na paznji.