Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Knežević Perišić: Vlast u Nikšiću pokušava da rehabilituje pripadnike četničkog pokreta

Nikšić je grad, u svijetu poznat po prkosnom osmjehu antifašističke ikone Ljuba Čupića. Sadašnja vlast pokušava da na mala vrata, imenovanjem ulica, rehabilituje pripadnike četničkog pokreta koji je bio uz fašiste, kaže Knežević Perišić

Odlukom vlasti u Nikšiću, jedna od glavnih ulica Vuka Karadžića biće preimenovana u Blagoja Jovovića, pripadnika kvinsliškog četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, koji je tvrdio da je ranio vođu ustaša Antu Pavelića. Osim te, nikšićka vlast planira i da ulicu nazove po srpskom knezu Mihailu Obrenoviću. Odluke lokalne uprave, na čelu sa Markom Kovačevićem, izazvale su burne reakcije javnosti, dok je odbornica Tatjana Knežević Perišić podnijela ostavku u Savjetu za davanje prijedloga naselja, ulica i trgova.

Nikšić je grad, u svijetu poznat po prkosnom osmjehu antifašističke ikone Ljuba Čupića. Sadašnja vlast pokušava da na mala vrata, imenovanjem ulica, rehabilituje pripadnike četničkog pokreta koji je bio uz fašiste, kaže Knežević Perišić.

„Takav je slučaj sa Blagojem Jovovićem. Oni to kamufliraju kao čovjek koji je pucao na Antu Pavelića, osvetio jasenovačke žrtve itd. Meni kao članici Savjeta je zasmetalo jer o Jasenovcu je sve rečeno, to je koncentracioni logor, rana na mapi svijeta kada se govori o Drugom svjetskom ratu, ali je Blagoje Jovović bio otvoreni član četničkog ravnogorskog pokreta Baja Stanišića i tu dileme nema“, ističe Knežević Perišić.

Knežević Perišić podsjeća da nema istorijskih dokaza za tvrdnju Blagoja Jovovića da je 1957. navodno ranio Pavelića, a kritikuje i prijedlog da Nikšić dobije ulice Marka Dakovića, jednog od rušitelja Crne Gore 1918. i srpskog kneza iz 19. vijeka Mihaila Obrenovića.

„Taj Mihailo Obrenović je vladao uz pomoć svog ministra inostranih poslova Ilije Garašanina i njegova politika se oslanjala, to kaže i srpska vikipedija-ako ne vjeruju nikom drugom, na načertanije, po kojim je Srbija bila pijemont država koja je trebala pod svoju kapu da okupi sve države u okruženju đe su živjeli Srbi“, objašnjava odbornica.

Iako je Nikšić prepoznat po partizanskim herojima, opštinska vlast planira da po Ivu Andriću, Meši Selimoviću i Svetom Petru Cetinjskom nazove upravo ulice Narodnih heroja, Partizanskog i Hercegovačkog puta, upozorava ona.

„Pa naravno da svi poštujemo i cijenimo, i čast je imati te ulice u svom gradu, ali ne na uštrb ovih. Ne možete vi da izbrišete 47 narodnih heroja i dvije generacije koje su poginule za slobodu”, poručuje Knežević Perišić.

Ovakvu odluku lokalne uprave u nikšićkom DPS-u nazivaju sramnom.

“Nasljednici onih protiv kojih su se upravo borili partizani i crnogorski narod, osiono i bahato koriste mogućnosti koje im daje trenutno zaposijedanje vlasti u slobodarskom Nikšiću, da pokušaju prekrajati istoriju, veličati pripadnike četničkog pokreta i ukidati i brisati sve što podsjeća na antifašizam i partizanski pokret”, naglašava Knežević Perišić.

Odluka vlasti na čelu sa kadrom DF-a Markom Kovačevićem, novi je atak na sve tekovine antifašizma kojima se slobodarski Nikšić ponosio, kao temelju savremene i građanske Crne Gore, poručuju iz UBNORA i antifašista Nikšića. Iz Crnogorskog PEN centra, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Crnogorskog društva nezavisnih književnika pozivaju na hitnu reakciju i jasnu osudu, kako su istakli, izdajničkih poteza predsjednika nikšićke opštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Uros
22.04.2023-01:13 01:13

Niksicani se dobro sjecaju ove “persone” kada je, kao izbjeglica, dosla iz Zqgreba odakle su nju i njene protjerali njeni sadasnji braca Hrvati. Tada se nije moglo zivjeti od njenog srbovanja po Niksicu, njenih izvjestaja sa ratista 91.godine i naziva da su Hrvati ustase. Posle toliko godina je ocigledno sve zaboravila, a zbog punijeg dzepa. Nasli ste koga cete intervjuisati.