Četvrtak, 11 Avgusta, 2022
Rubrika:

Knežević: Amerikanci ne zaboravljaju veze sa kriminalom, korupcijom i malignim ruskim uticajem

''Oni su očigledno prepoznali uticaje koje Marović i dalje ima, prije svega veze sa Crkvom Srbije i Beogradom. S obzirom na to da je bio visoko pozicionirani funkcioner bivše vlasti, pa, iako već godinama politički i javno rashodovan, izgleda da postoji neki njegov maligni uticaj''

Ono što mi zaboravljamo, Amerikanci očigledno pamte. I ono što mi smatramo – kako je govorio prethodni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić – “završenim poslom”, za njih očigledno nije, kazao je u emisiji “Pressing” na Gradskoj televiziji urednik portala “Aktuelno” Balša Knežević komentarišući vijest da su SAD uvele sankcije protiv Svetozara Marovića.

Kako je istakao, oni su očigledno prepoznali uticaje koje Marović i dalje ima, prije svega veze sa Crkvom Srbije i Beogradom.

“S obzirom na to da je bio visoko pozicionirani funkcioner bivše vlasti, pa, iako već godinama politički i javno rashodovan, izgleda da postoji neki njegov maligni uticaj. Naši partneri prate i ko zna koga će još da izvade iz naftalina, ali o Maroviću treba povesti računa”, dodao je.

Marovićeva podrška koaliciji “Za budućnost Crne Gore” i Demokratskom frontu koja počinje prije pralamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine, neminovno je rezultirala povezivanjem sa Rusijom i stavljanjem na “crnu listu”. Kako je precizirao, on očigledno “zadovoljava kriterujeme” za uvođenje sankcija, a to su da je korumpiran, upleten u kriminalne radnje i sa vezama sa Rusijom, Crkvom Srbije i samom Srbijom koje SAD označavaju kao remetilačke faktore u regionu.

“To je jasan pokazatelj u kom pravcu će se kretati dalje aktivnosti američke administracije na Balkanu i u Crnoj Gori”, dodao je on.

Bruka SPC

Pokušaj pretvaranja mirnih protesta na Belvederu 5. septembra prošle godine u teroristički napad, Knežević vidi kao kontinuirani pritisak koji postoji od samog događaja do danas. On smatra da su spekulacije informacije o tome kako će se novo tužilaštvo baviti procesuiranjem onih koji su bili na Belvederu.

“Veći dio ANB-a i bezbjednosnog sistema najradije bi pohapsio sve koji su se tamo nalazili. I ne samo njih, već i sve one koji afirmišu neke građanske, patriotske tendencije. Čisto sumnjam da će se formirati slučaj za terorozam. Vidjeli smo po prvostepenoj presudi savjetniku Predsjednika Veselinu Veljoviću, da tu nema elemenata za krivičnu odgovornost”, dodao je on.

Po njemu, neuporedivo je i nemoguće izjednačavanje događaja iz 2016. godine i mirno, spontano okupljanje na Belvederu koje je “reakcija na agresiju Crkve Srbije”.

“Riječ je o osveti jer je tu Crkva Srbije doživjela istorijsku bruku. Bruka je i za tadašnju vlast u Crnoj Gori koja je stavila popove Crkve Srbije ispred građana Crne Gore i htjela da sravni sa zemljom čitav jedan grad da bi udovoljila nalozima iz Beogradske patrijaršije. I dalje postoje elementi koji žele osvetu i hapšenje svih koje smatraju odgovornim za spontano okupljanje”, istakao je on i podsjetio da je u slučaju pokušaja državnog udara 2016. godine “jasno dokazana organizacija i namjera da se to izvrši”.

On smatra da je Crna Gora “dobro prošla” tokom 2016. ali i 2015. godine, referirajući na tragediju koja se događa grašanima Ukrajine.

Carević je relikt stare vlasti

Kada je riječ o redsjedniku opštine Budva Marku Batu Careviću i svim dešavanjima koja se za njega vezuju proteklih nekoliko dana, Knežević podsjeća kako portal “Aktuelno” često objavljuje tekstove o njemu “pune materijalnih dokaza i činjenica” o njegovim nelegalnim radnjama.

“Carević predstavlja bruku za sve čestite Srbe. On je na čelu opštine već nekoliko godina bez obzira na sve koruptivne i kriminalne radnje koje obavlja. Kada je onakav čovjek na čelu opštine, što da očekujete od njegove porodice? Ekipa Gradske televizije je dobro prošla s ozbirom na to što sam sve čuo o njemu… No, to treba posmatrati kao sistemski problem. Njemu su sve tolerisali i tužilaštvo i sudstvo i ranija vlast. Mnogi imputiraju ovoj vlasti da je Carević njihov produkt, ali, na žalost, nije. Ljudi poput njega, Joanikija Mićovića i njegovih agenata u mantijama tolerisani su decenijama. Dolaskom ‘slobode’ u Crnu Goru, ti relikti su samo manifestovani u najgorem obliku”, navodi on te još jednom ističe kao srećnu okolnost da nije bilo fizičkog obračuna braće Carevića sa ekipom Gradske televizije.

Nada se da će pored svih afera o “Kardinalu” i “Junioru” tužilaštvo naći vremena da se posveti i Carevićevim prestupima. Za sada, sve ukazuje na to da “društvo stoji u mjestu”, a na to ukazuje sve bahatiji odnos i sve nasilnije ponašanje Carevića jer mu niko ne pruža otpor. Zbog brojnih dokumentovanih afera on smatra i da bi novo tužilaštvo konačno moralo da pokrene prostupak protiv njega.

Neozbiljni Abazović

Knežević ironično komentariše novu, pedesetu najavu formiranja manjinske vlade time da ne vjeruje najavi mandatara Dritana Abazovića, već onome što su rekli iz DPS-a. Ne čudi ga što se ovoliko odgađalo s formiranjem nove izvršne vlasti, jer smatra da je aktuelni potpredsjednik tehničke Vlade prvo pokušao “da sve počisti i dovede novu garnituru ljudi”. No, to se pokazalo nemogućim i, po sugestiji zapadnih partnera, morao je da se okrene DPS-u.

“Abazović je očigledno shvatio da je politika zanat koji se uči i sada, vjerovatno, čeka da ga neko poduči – predsjednik države, strane ambasade, gospodin Eskobar – što treba da radi. Dobio je signal i da ne smije da sluša svoje nalogodavce iz paramedijskog sektora i sada je zbunjen”, rekao je on.

Urednik “Aktuelnog” navodi i da će, zbog mnogih komentara u kojima Abazović povezuje taj medij sa kriminalnim strukturama, ovih dana dogovarati eventualnu tužbu protiv njega.

“Vidim da on, ili neko iz njegovog medijskog tima, redovno ulazi na našu Fejsbuk stranicu i ostavlja komentare, što smatram neozbiljnim za jednog budućeg premijera”, dodao je.

Fenomeni diploma

Smatra katastrofalnom činjenicu da postoje oni koji liječe, a imaju falsifikovane diplome te podsjetio na dva nedavna slučaja iz Nikšića kada je pacijentima data pogrešna terapija. Problem vidi i u tome što u Crnoj Gori postoje brojne diplome koje se ne mogu smatrati relevatnim, poput one koju ima Bato Carević. Zato smatra problematičnim što je moguće kupiti ili falsifikovati diplomu kako bi neko dobio određenu funkciju ili poziciju.

“Oni koji falsifikuju diplome spremni su zarad tih nepočinstava na bilo što. To je postojalo i ranije, samo što je od 2020. godine to mnogo značajnije i dobilo je neku nacionalnističu dimenziju”, navodi on.

Prepisivanje tokom testova u školama koje su, prema pojedinim navodima, đacima omogućavali pojedini profesori Knežević takođe vidi kao dio opšte situacije u društvu. No, kaže na kraju, situacija u regionu je svuda ista i sve je tijesno povezano.

Najnovije

Markišić na funkciji u državnom preduzeću uprkos istrazi SDT-a

Procjenitelj Omer Markišić, jedan od osumnjičenih u slučaju koji Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, i dalje je na čelu...

Brat Gojka Perovića kontroliše radove na zaštiti kulturne baštine u Herceg Novom

Dejan Perović, brat sveštenika SPC Gojka Perovića, vršiće “praćenje realizacije projekata i radova na zaštiti kulturne baštine i sakralnih objekata parohija Mitropolije crnogorsko-primorske na...

Vlada Srbije ukinula zabranu izvoza ulja i smanjila akcize na pojedine derivate nafte

Vlada Republike Srbije donijela je na današnjoj sjednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i...

Kadeti od sjutra na EP: Opstanak primarni cilj

Još jedna naša selekcija počinje nastup na Evropskom prvenstvu. Kadeti će se u Skoplju nadmetati sa elitom u uzrastu do 16 godina. Izabranici Rajka Krivokapića...

Tužilaštvo provjerava posjetu Porfirija: Formiran predmet o aferi Helikopter, izviđaj u toku

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet na osnovu krivične prijave vještaka za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predraga Boljevića protiv premijera Dritana Abazovića,...

Najčitanije

Povezano

Abazović: Nijesam tražio telefone, kamoli kriptovane; Spajić trebalo da izdvoji novac za opremu za gašenje požara

Premijer Dritan Abazović kazao je da nikada u životu nije tražio od nekog mobilne telefone, a kamoli kriptovane. Tvrdi da mu je kriptovani telefon...

Specijalni tužilac Turković: Nema dokaza da su kriminalci obezbijedili telefone za Abazovića

Specijalni državni tužilac Miroslav Turković obavijestio je Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da je mišljenja da dokazi prikupljeni u toku istrage, svojom sadržinom nijesu dali činjenični osnov za...

Abazović u posjeti vatrogascima u Kotoru: Svaka čast herojima, svi koji gase požar biće nagrađeni od države

Svaka čast herojima, poručio je premijer Dritan Abazović koji je danas posjetio na terenu vatrogasce u Kotoru gdje je aktivan požar na lokalitetu Dražin vrt u...

Abazović i Adžić danas sa vatrogascima u Kotoru i Baru

Premijer Dritan Abazović će sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem posjetiti vatrogasce na terenu u Kotoru i Baru, koji se prethodnih dana bore sa...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve