Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Klarić: Jedini koalicioni partneri Službi Skupštine mogu biti inovacije, nove tehnologije, razvoj i napredak

''Dokazali smo da je za kratko vrijeme moguće postići sve što Skupština jeste postigla, dokazali smo da predan rad, marljivost i privrženost instituciji garantuju napredak'', poručio je Klarić

Ističući da uspjesi na svim poljima i stalno podizanje ljestvice nijesu samo obaveza prema jubilejima, kakav je 115 godina parlamentarizma, već su i odgovornost prema građanima i društvu, generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić je naglasio da Skupština Crne Gore 115 godina parlamentarizma proslavlja kao najtransparentniji i najotvoreniji parlament u regionu, ali i šire, kao parlament koji je proteklih godinu dana realizovao preko 50 različitih projekata koji su omogućili ovakav rezultat, koji je prepoznat od naših građana, Evropske komisije, brojnih međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.

“Dokazali smo da je za kratko vrijeme moguće postići sve što Skupština jeste postigla, dokazali smo da predan rad, marljivost i privrženost instituciji garantuju napredak“, poručio je Klarić.

Generalni sekretar je konstatovao da je višegodišnji raskorak u odnosu na izazove savremenog parlamentarnog života, na realnu potrebu građana da budu pravovremeno informisani i u odnosu na preporuke međunarodnih partnera, koji je kako je kazao, zatečen prikom preuzimanja dužnosti, umnogome otežao nastojanja da se doprinese da Skupština ponovo zauzme centralno mjesto u društveno-političkom životu Crne Gore.

“Ove izazove pratli su i loši prostorni kapaciteti, koji su usljed dugogodišnje nebrige predstavljali idealnu podlogu za Kelingovu teoriju razbijenih prozora. Međutim, vizija savremeno uređenog parlamenta, otvorenog za sve svoje građane, koji u punom kapacitetu obezbjeđuje podršku poslanicama i poslanicima, vodila nas je beskompromisno kroz sve navedene projekte”, kazao je.

Ističući da je posebna pažnja posvećena podizanju kapaciteta Stručne službe, usvajanjem novih i inoviranjem postojećih procedura i uspostavljanjem jasne granice između rada i nerada, između nedvosmislene odgovornosti i bilo kakve površnosti, generalni sekretar  je naglasio i da je u cilju unapređenja preciznosti i obuhvatnosti proceduralnih normi, što će dovesti do svođenja zloupotreba na najniži mogući nivo, u više navrata ažurirana Knjiga procesa i procedura, donesen veliki broj novih akata, posebna pažnja posvećena registru rizika.

Podsjetivši da su omogućeni direktni prenosi sjednica radnih tijela, uspostaviljen Parlamentarni kanal, institucionalizovane predstavke, otvoreni novi kanali komunikacije sa građanima, digitalizovani zakonodavni procesi, uveden prevod na znakovni jezik za neke od najvažnijih sjednica i realizovani brojni drugi projekti, Klarić je naveo i da je kao potvrda odgovornog i transparentnog upravljanja, Državna revizorska institucija, vrhovni autoritet u oblasti revizije u Crnoj Gori, prepoznao Skupštinu kao instituciju u kojoj više ne postoje rizici, koja posluje u skladu sa svim pozitivno pravnim propisima, uz minimalne mogućnosti zloupotreba”.

“U pogledu prostornih i tehničkih kapaciteta Službe, svjesni smo da su uslovi rada naših kolega nerijetko ispod ljudskog dostojanstva. Stoga, neprekidno radimo na njihovom poboljšanju. Ovo iz razloga što ne možemo govoriti o bilo kakvom napretku u Službi Skupštine, ukoliko posebnu požnju ne posvetimo ambijentu u kojem se nalaze njene članice i članovi”, kazao je Klarić.

Generalni sekretar je kazao da zgrada Skupštine Crne Gore nije ispunjavala ni minimum kriterijuma koji su definisani njenim značajem, ali je za kratko vrijeme izvršena temeljna adaptacija objekta, u rekordnom roku su adaptirani svi holovi i hodnici, ugrađena najsavremenija instalacija, moderna tehnologija, enegretski efikasna rasvjeta, pri čemu se posebno vodilo računa o upotrebi domaćih materijala i principu održivosti.

“Crnogorski parlament večeras dočekuje svoje goste u novom ruhu, koje je spoj funkcionalnosti, savremenih tehnologija i održivog pristupa. Upravo onaj spoj koji odgovara izazovima savremenog doba i potrebi da idemo u korak sa vremenom u kojem živimo”, naveo je.

Uz napomenu da jedini koalicioni partneri Službi Skupštine mogu biti inovacije, nove tehnologije, razvoj i napredak, te da je želja da se u svim segementima parira najrazvijenijim parlamentima, kao i da se u pojedinim aspektima bude lider, Klarić je najavio da će se tokom narednih mjeseci dalje unapređivati rad Službe Skupštine kroz nove procedure i pravila koja planiramo da implementiramo, organizovanjem brojnih obuka i usavršavanja kroz nova partnerstva sa parlamentima evropskih država, digitalizacijom cjelokupnog zakonodavnog procesa izbaciće se papir iz upotrebe, a planirana je i adaptacija postojeće Plenarne sale.

Kako je precizirao, privodi se kraju i projekat izgradnje solarne elektrane na krovu Skupštine; u planu je ugradnja punjača za električna vozila, koja će biti nabavljena naredne godine; u saradanji sa inostranim partnerima postojeća fasada biće zamijenjena fasadom koja ispunjava sve kriterijume energetske efikasnosti; privodi se kraju adaptaciju Bijelog salona, kao i izgradnja novog reprezentativnog, Zelenog salona, namjenski određenog za prijem najviših inostranih zvaničnika; u toku je izrada projektne dokumentacije za izradu Zelene terase koja je planirana kao prostor u kojem će se održavati brojne svečanosti i manifestacije, a u planu su i u brojni drugi projekti koji će biti usmjereni ka poboljšanju uslova rada poslanica i poslanika, kao i unapređenja komunikacije sa građanima.

“Dali smo svoj maksimum, to tvrdim pod punom odgovornošću, svjestan da i dalje postoje izazovi koje moramo savladati, ali i brojne mogućnosti koje moramo iskoristiti”, kazao je Klarić.

Uz uvjerenje da je dosadašnjim naporima iskazana želja, volja, ali i postavljen pravac kojim Skupština kao institucija treba da se kreće, Klarić je poručio da se, “uz naše međunarodne partnere, koji su na svakom koraku pokazivali spremnost da nam pruže podršku”,  doprinijelo procesu demokratizacije društva,  jačanju, izgradnji i modernizaciji institucija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
03.11.2021-09:07 09:07

Skupština Crne Gore se bavi svim i svačim samo ne svojim poslom. Već pet mjeseci ne zasijeda plenum, ne usvajaju se zakoni, jedino nekakva skupštinska tijela fingiraju neke jalove rasprave. Najbolje da skupština organizuje turnire u malom fudbalu ili bačanje kamena sa ramena tako bi se nešto dešavalo.