Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Kasalica: Svaka nova vlada je dobrodošla, ovoj je vrijeme da odlazi

O kakvoj stabilnosti u ekonomiji mi pričamo kad nemamo nikakve investicije. Nama investicije trebaju, kako u najavi tako i u realizaciji, kako bismo se pripremali za realizaciju budžeta 2025.,2027., 2029-ta kada moramo da izađemo na tržište i da zanovimo obveznice ili eventualno obezbijedimo neku zalihu u kojoj ih djelimično možemo i vraćat

Ekonomistkinja Mila Kasalica, gostujući u jutarnjem programu televizije7, komentarišući najnovije podatke Ministarstva finansija da je u prvih šest mjeseci, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 179,3 miliona eura, ili 2,7 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazala je “da je dobro što sistemski znamo što smo prihodovali, ali isto tako treba da zagrebemo i pogledamo podatke o javnom dugu i vidimo da se naš dug prema Eksim banci, zbog toga što više nije hedžovan, povećao za 42 miliona.”

“O kakvoj stabilnosti u ekonomiji mi pričamo kad nemamo nikakve investicije. Nama investicije trebaju, kako u najavi tako i u realizaciji, kako bismo se pripremali za realizaciju budžeta 2025.,2027., 2029-ta kada moramo da izađemo na tržište i da zanovimo obveznice ili eventualno obezbijedimo neku zalihu u kojoj ih djelimično možemo i vraćati”, rekla je ona.

Komentarišući nedavnu izjavu ministra finansija Aleksandra Damjanovića “da su prihodi od turističke sezone veći, ali da svi treba da pokažu veću poresku displinu i poreski patriotizam”, sagovornica televizije 7 je istakla da je “crnogorska ekonomija pokazala žilavost odavno”.

“Odsustvo analize unutar državne uprave je prosto zapanjujuće, informacije se Vladi dostavljaju na pola strane. Poreski patriotizam pripada mikro, malom i srednjem biznisu.”, kazala je Kasalica i dodala da nakon ovog junskog izvješataj “moramo dobro da se zamislimo, da iskažemo razočaranje što nas lideri ne vode prema boljem.”

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića “da poslije ko zna koliko godina deficita, u prvom polugodištu 2023. godine Crna Gora ima suficit u državnom budžetu”, kazala je:

“Sa ovim se ne bi složile kolege iz 42. Vlade jer su i one imale suficit po istom tragu ali različitom modelu. 42. Vlada nije realizoala dinamiku izvršenja, a 43. ta ne realizuje planirane aktivnosti što ne znači da smo u debelom minusu, ali mi ne razmišljamo o investicijama. Sa premijerom koji ne umije da čita brojke samo pojačavamo zgađenost kod naših građana.”

“Neka je svaka nova Vlada dobrodošla jer ovoj je vrijeme da odlazi”, zaključila je Kasalica gostujući u jutarnjem programu televizije 7.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve