Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Kasalica: Spajić neodgovornim ocjenama počeo izbornu kampanju za dužnost premijera kojoj nije dorastao

Kazala je da bivši ministar finansija i socijalnog staranja ne bi trebalo ni kao ekonomista ni kao raniji javni funkcioner da iznosi neutemeljene i uznemiravajuće ocjene

Ocjene bivšeg ministra finansija Milojka Spajića o navodnom izvjesnom bankrotu Crne Gore i „nuli u trezoru“ nijesu utemeljene činjenice već su početak izborne kampanje izjavila je u jutarnjem programu televizije7 ekonomistkinja Mila Kasalica, bivša državna sekretarka Ministarstva finansija.

„To je toliko ridikulna izjava da bismo da ima srama i da živimo u vrijeme uz čast stid i sram već dobili izvinjenje od nekog ko pretenduje na premijersku funkciju. … Priča o bankrotu i nuli u trezoru nije priča o ekonomiji. Priča o nuli u trezoru i o bankrotu je početak kampanje u kojoj kao da se svađamo sa samim sobom, a ne sa gospodinom Aleksandrom Damjanovićem, svojim nasljednikom koji ništa drugo nije uradio bez nastavio ono što se ranije zvalo Evropa sad“, kazala je Kasalica u jutarnjem programu Televizije 7.

Kazala je da bivši ministar finansija i socijalnog staranja ne bi trebalo ni kao ekonomista ni kao raniji javni funkcioner da iznosi neutemeljene i uznemiravajuće ocjene.

„Javni administrativci i ekonomisti u ovom trenutku osjetljivosti crnogorskih javnih finansija treba da urade sve da budu uz crnogorske privrednike i crnogorske poreske obveznike, a posebno da šalju, ako su političari, one poruke koje će ojačati timove i doprinijeti da se razviju dobre politike do kraja godine. … Nalazimo te u teškoj situaciji što se politike tiče, nalazimo se u još osjetljivijoj situaciji što se tiče javnih finansija. Ali su toj osjetljivosti podjednako doprinijeli i ministar finansija i socijalnog staranja 42. Vlade i ministar finansija 43. Vlade”, rekla je Kasalica.

Kako je istakla, obojica će reći istu rečenicu: “to su odluke vlade, to nijesu naše privatne odluke”.

“To stoji. Međutim, ministri finansija u bilo kojoj vladi, a posebno u vladi zemlje u razvoju su oni lideri javne administracije koji vuku javnu administraciju u pravom smjeru i koji daju strateške trajektorije kako će i gdje da idu javne politike. To se dešavalo u mandatu jednog i drugog ministra u prva dva do tri mjeseca. Poslije toga su se i jedan i drugi bavili putevima koji nijesu prijemčivi onome što je momenat crnogorskog ekonomskog razvoja i gdje treba da se ide u sljedećih deset-dvadeset godina“, kazala je ekonomistkinja Mila Kasalica.

Spajić nema ozbiljnost za premijera, zapošljavao je samo svoje

Ona je ocijenila da vokabular Milojka Spajića pokazuje da on nema ozbiljnost potrebnu za predsjednika Vlade.

„U dva intervjua – crnogorskom javnom servisu i jednoj novini, trebalo je izabrati neku bolju, a ne novinu koja je više medijski propagandni mehanizam nego što je realno nezavisna medijska kuća, ali sve to čak i da apstrahujemo, poruka je kojom neko ko pretenduje da bude premijer Vlade Crne Gore o eventualnom stanju u trezoru i eventualnom stanju neispunjavanja obaveza iz tekućih priliva i odliva iz javnih finansija govori o nespremnosti da se bude političar u Crnoj Gori. Taj segment ne želim da obrazlažem jer ne pripadam tom dijelu crnogorskog javnog diskursa. Međutim, dio koji se tiče javnih finansija i odnosa stabilnosti crnogorske ekonomije jedan ekonomista koji govori riječi koje su rečene u Kuriru nema ozbiljnost da bude crnogorski premijer. Ja kao ekonomstkinja i građanka ne želim da vjerujem u scenario koji se mogao i čitati između redova u Kuriru, a to je scenario koji stoji i vidim da to naši politički analitičari daju da je gospodin Spajić dobio zadatak da nas uvede u te neke tragične scenarije. Iz onoga što poznajem i što je moje iskustvo i saradnja sa gospodinom Spajićem ja ne želim da vjerujem u taj scenario“, kazala je Mila Kasalica.

Dodala je da nije dobro što Ministarstvo finansija nije reagovalo na izjavu bivšeg ministra, ali je ocijenila da je dobro što je reagovala Uprava prihoda i carina.

„Nažalost i Ministarstvo finansija i nesposobna PR Služba, koja se bavi nekim neefikasnim slikovnicama, čak nijesu ni reagovali. I tu sam zahvalna v.d. direktoru Uprave prihoda i carina i timu i kolega i koleginica iz Uprave prihoda i carina koji su dali izvješće za javnost u kom su obavijestili šta su bruto naplate na dan 31. marta koje ohrabruju i koje nijesu naznaka bilo kakvih nula. Zamolila bih špijunice gospodina Spajića da malo ipak, ako su već najavili iz ove partije da će da profesionalizovati javnu upravu i državnu upravu, poštuju svoje zadatke i da tim zadacima budu posvećene, a da zanemare tu vrstu tviteranja preko grupa u kojima se uznemirava i ovako značajna osjetljivost crnogorskih javnih finansija“, kazala je ekonomistkinja Mila Kasalica u jutarnjem programu TV7.

Dodala je da svaki građanin treba da bude u funkciji stabilnosti crnogorskih javnih finansija, a da to posebno moraju da budu oni koji pretenduju na najvažniju funkciju.

Kritikovala je Spajićev stav o prethodnoj vlasti rekavši da je upravo bivši ministar finansija i socijalnog staranja zapošljavao sebi bliske osobe.

„U intervjuu Kuriru je rekao kako je, eto Milo Đukanović sprovodio samo burazersku ekonomiju. Neka nam djela govore u ime onoga što smo stvarno uradili. A u toku njegovog mandata samo su drugari njegovi bili zapošljavani. I niko više i niko manje“, kazala je Mila Kasalica.

Abazovićeva politika liči na neoliberalni boljševizam

Govoreći o izlazima iz ove ekonomske krize Mila Kasalica je kazala da nama treba meko, a ne teško prizemljenje.

„Mekim prizemljenjem naći ćemo se u krizi ali možemo nastaviti ako ako sačuvamo otpornost mikro malog i srednjeg biznisa i nastavimo da jačamo klijentske baze velikog biznisa.Ukoliko to ugrozimo, što ni jedna vlada nije ugrozila u zadnjih 20 godina a nažalost 43. Vlada to svojim politikama koje oni zovu ‘podržavljenja’, a realno su samo politike kojima probaju da se ruše zakoni u Crnoj Gori i liče na neke nove neoliberalne boljševike, počelo je u naznakama značajno da radi. … Javne finansije moramo da pratimo i da vidimo načine na koje ćemo da pojačamo prihode. Modeli koji su predloženi do sada ne jačaju javne prihode u ciframa koje su potrebne. Ili eventualno da zaustavimo potrošnju”, kazala je Kasalica.

Ocjenjuje da smo se previše raspojasali.

“Tom raspojasavanju u izdacima je prije svega doprinio gospodin Spajić, a onda je po njegovom modelu nastavio gospodin Damjanović. Sada kad gospodin Spajić ne može više da koristi gospodina Đukanovića kao opravdanje vidim da je pokušao za to sad da koristi gospodina Damjanovića kao ovaj je sve uništio a ovaj je sve to bio pripremio. To više čak ni birači neće prihvatiti na taj način jer se osjeća da ne smijemo da trošimo previše“, kazala je Mila Kasalica.

Teško prizemljenje podrazumijeva, kazala je, svođenje administracije na trećinu.

„Ne smijemo to da dozvolimo. A moja je bojazan kao građanke da naši političari definitivno ne razumiju koji je ovo momenat i da su namjerni da sruše sve. Ali onda će biti nedovoljno narodnih kuhinja. Ko će to da finansira i na koji način? I to nam jedan regionalni susjed sigurno neće finansirati. Kad ćemo se suočiti sa tom činjenicom i da li ćemo? Dozvolili smo da nam bijes i mržnja budu osnova kako ćemo da zaokružimo nekoga. Kad to dozvolimo to se sve može izmjeriti ekonomskim činjenicama. Ja sam jedinka koja moli: nemojmo ni jedno od nas to da dozvolimo“, kazala je Mila Kasalica na Televiziji 7.

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Misko
10.04.2023-13:29 13:29

Abazovica nije interesovala CG ka Dodik svoj dzep i vlast ! Sad ce bit ponovo im kriv Gos Djukanovic i uvrede Diktator -Sto se tice LOPOVLUKA  veci su Nacionailsti i lopovi Abazoviceva Vlada .-Damjanovic se tako nagrabuljo da ni pra-pra-pra-pra unuce nece trebat sto radit samo jos onu fotelju dje sedi sto nije ukrao a i to ce ukrast prije 11 juna da bi Kraljevski sedjeli u nju ! Otisao on i onaj ministar pravde kojeg nista nemos razumjeti dok prica svaku rijec po tri slova guta kod Dodika da mu cestitaju otcjepljenje o trosku drzave CG ovih Sovinista nije vidjeno zato… Pročitaj više »