Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kalač: Mandić i Knežević se vratili na fabrička podešavanja

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja razočarao se u lidere DF-a, optužio ih da šire fašizam

Hazbija Kalač je posljednjih godina podržavao sve poteze Demokratskog fronta, a 2015. godine je govorio na nasilnim protestima DF-a koje je javno nazvao građanskim. Kalač je i podržao ponudu DF-a Bošnjačkoj stranci nakon parlamentarnih izbora o razvlašćivanju DPS-a.

Foto: Pobjeda

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač ocijenio je juče da fašizam kuca na vrata crnogorskog parlamenta. On je reagovao na izjavu poslanika DF-a Milutina Đukanovića koji je rekao da Front nije htio da baštini Crnu Goru kojom upravljaju Bošnjaci, Muslimani i Albanci.

U javnom reagovanju Kalač je pozvao predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, ali i ostale nadležne, da oštro sankcionišu govor mržnje, prijetnje i uvrede upućene Bošnjacima ali i ostalim narodima u Crnoj Gori.

– Nakon niza uvredljivih i prijetećih poruka upućenih posljednjih mjeseci Bošnjacima, Albancima, Hrvatima i svim ostalim građanima Crne Gore koji ne podržavaju političku opciju DF-a, krajnje je vrijeme da upute jasan odgovor i poruku politici koja očigledno baštini segregaciju, dvostruke aršine i nebaždareni kantar vrijednosti čovjeka, naroda, države. Nije nam baš sasvim jasno, imajući u obzir sasvim korektne stavove pojedinih poslanika DF-a, oličene u vidu pokojne i uvažene gospođe Jelisavete Kalezić, jesu li Andrija Mandić, Milan Knežević, Đukanović i slični njima izgubili kompas ili su se samo vratili na ,,fabrička podešavanja“ iz devedesetih. Zbog javnosti, Bošnjaka, Albanaca, Hrvata i svih ostalih želimo ih upitati sljedeće: Od kuda vam ideja da bi Bošnjaci željeli živjeti u državi u kojoj bi im oni dozvoljavali ili uskraćivali osnovna ljudska i građanska prava tipa da biraju i da budu birani?! Otkud vam ideja da bi Bošnjaci ostajali nijemi i prestrašeni na oružane napade na njihove domove i porodice kao devedesetih godina – napisao je Kalač u javnom reagovanju.

Kalač je posljednjih godina podržavao sve poteze Demokratskog fronta, a 2015. godine je govorio na nasilnim protestima DF-a koje je javno nazvao građanskim. Kalač je i podržao ponudu DF-a Bošnjačkoj stranci nakon parlamentarnih izbora o razvlašćivanju DPS-a.

Kalač je nagasio da je Crna Gora njegova isto koliko i Andrije Mandića, muslimanska i katolička, koliko i pravoslavna.

– Jer, gospodo iz DF-a, kada sljedeći put pozovete na oružje i opsadiranje muslimanskih kuća dobro upamtite da ne bi gorjele samo naše kuće. Vremena Šahovića su, gospodo iz DF-a, prošla i kako god okrenete i izračunate prostom matematikom odluke u Crnoj Gori donose pravoslavci po vjeri, jer ih je jednostavno 69 odsto, a odgovornost za lošu vlast prebacivati na leđa cijelih naroda, više je nedopustivo – zaključio je Kalač.

BS: Ništa novo od DF-a

Izjava poslanika DF-a Milutina Đukanovića da taj politički savez ne baštini Crnu Goru kojom upravljaju Bošnjaci, Muslimani i Albanci nije ništa novo što već nijesmo čuli od Demokratskog fronta, ali nas iznenađuje ćutanje crnogorske javnosti i izostanak osude od strane predsjedavajućeg Skupštine – navela je u svom reagovanju Bošnjačka sranka.

Kako navode, u 2020. godini Skupština Crne Gore mora da reaguje na sve priče o jednovjerskoj Crnoj Gori.

– Manjinski narodi će sigurno uvijek biti lojalni građani državi Crnoj Gori, ali će isto tako tražiti svoje mjesto u institucijama i na najvišim državnim funkcijama, shodno Ustavu i zakonima, po kojem su svi građani ravnopravni, a napredovanje se ostvaruje na osnovu kompetencija i stručnosti – zaključeno je u saopštenju.

Reagujući na stavove BS tokom skupštinskog zasijedanja, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je rekao da je naša nacionalna raznolikost bogatstvo Crne Gore.

– Kad god predsjedavam sjednicom, upozoriću i sankcionisaću neprihvatljive stavove o našim manjinskim narodima koji su se čuli od određenih poslanika – rekao je Brajović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve