Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Jovanović: Tužilaštvo se suočava sa političkim pritiscima, ali neće im podleći

Za danas je bilo zakazano kontrolno saslušanje Jovanović i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića o borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala. Međutim, date su samo uvodne riječi tužilaca jer je, kako je objasnio predsjednik Odbora Momo Koprivica, u 11 sati zakazana redovna sjednica Skupštine zbog čega svi poslanici neće biti u mogućnosti da postavljaju pitanja Jovanović i Novoviću

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maje Jovanović kazala je danas na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da se Državno tužilaštvo suočava sa političkim pritiscima, poručujući da im neće podleći.

Za danas je bilo zakazano kontrolno saslušanje Jovanović i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića o borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala. Međutim, date su samo uvodne riječi tužilaca jer je, kako je objasnio predsjednik Odbora Momo Koprivica, u 11 sati zakazana redovna sjednica Skupštine zbog čega svi poslanici neće biti u mogućnosti da postavljaju pitanja Jovanović i Novoviću.

Na početku sjednice Jovanović je kazala je da su brojni razlozi za jačanje saradnje VDT-a i Skupštine Crne Gore.

”Evidentno je da državno tužilaštvo postiže zapažene rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i vjerujem da će taj trend biti nastavljen u narednom periodu ”, kazala je Jovanović, predstavljajući na Odboru Poseban izvještaj o radu u oblasti borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala.

Ona je rekla da se državno tužilaštvo suočava sa političkim pritiscima.

”Svjesni smo da ima mnogo nerealnih želja i očekivanjima, ali smo riješeni da ne podliježemo priticima sa koje god adrese da dolaze”, rekla je ona, dodajući da su odluke donešene na bazi zakonitog i neselektivnog postupanja, uz puno poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Stoga, kako kaže, ne čude pohvale međunarodnih partnera na račun tužilačke organizacije.

”Upućujem poruku svima da državno tužilaštvo neće podleći bilo čijem uticaju i pritisku i da ćemo nastaviti rad u skaldu sa Ustavom i zakonom”, poručila je Jovanović.

Prema njenim riječima, retorička podrška državnom tužilaštvu je odbrodošla, ali to nije suštinska, dovoljna podrška za još snažniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

”Izazovi u ovim oblastima se dodatno usložnjavaju, pa je potreba za modernizacijom i snaženjem državnog tužilaštva potrebnija nego ikad”, naglasila je Jovanović.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je rekao da je u pisanoj formi dostavio periodični izvještaj Odboru, te je napomenuo da je u toku izrada Godišnjeg izvještaja o radu i da će biti završen u roku.

”Sada neću analizirati ove podatke, oni su sadržani u izvještaju. Moram da skrenem pažnju na odredbnu člana 284 Zakonika o krivičnom postupku gdje jednostavno neću moći da dam odgovore na pojedina pitanja jer mi to zakon onemogućava”, rekao je Novović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve