Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Joković: Povećane premije za priplodne krave i junice, pooštreni kriterijumi za mlijeko

Agrobudžetom se izdvajaju sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i za podršku mjerama ruralnog razvoja.

Predstavljajući Agrobudžet za ovu godinu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da su povećane premije za priplodne krave i junice. Za jačanje veterinarske službe u slučaju pojave afričke kuge svinja, pripremljeno je 400 hiljada eura, a poručio je i da će kriterijumi za proizvodnju mlijeka biti pooštreni.

“Premije za krave i priplodne junice za svako grlo sa 85 eura povećane su na 100 eura po grlu, to je 17,6%. Premije za krave u sistemu krava-tele za svako grlo sa 130 eura povećane su na 150 eura po grlu, to je 15,4, odsto. Premije za ovce i koze sa 10 i više grla sa 10 eura po grlu povećane su na 13 eura po grlu, to je 30 odsto”, kazao je Joković.

Vlada je Agrobudžet, vrijedan 75,06 miliona eura, usvojila na prethodnoj sjednici.

Iz nacionalnog budžeta biće izdvojeno 51,35 miliona eura, iz donacija 15,56 miliona, a iz kreditnih sredstava 8,15 miliona eura.

Iz Vlade su ranije kazali da se Agrobudžetom stvaraju uslovi za punu primjenu odredbi zakona kojima su uređene mjere agrarne politike, a u tom smislu i pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača i kooperativama, u cilju osiguranja dohotka poljoprivrednih gazdinstava, jačanja konkuretnosti crnogorske poljoprivrede, stvaranja boljih uslova života u ruralnim područjima, jačanja kapaciteta institucija, dostizanja EU standarda bezbjednosti hrane i jačanja sektora ribarstva.

Agrobudžetom se izdvajaju sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i za podršku mjerama ruralnog razvoja.

Takođe, sredstva su obezbijeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, ribarstvo, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Inzinjer
19.03.2024-13:40 13:40

Ko ce brojati ta grla, komisija ili pojedinci?