Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Jokić: Poslanici hitno da pokrenu izmjene i dopune Zakona o javnom servisu

''To je jedini i pravi put za oslobođenje RTCG-a'', smatra Jokić

Apelujem na poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da po hitnom postupku pokrenu proces za izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru kako bi se stvorili uslovi za izbor članova Savjeta RTCG koji će biti potpuno depolitizovani, nepristrasni i nezavisni, kako bi takav Savjet mogao birati izvršnog direktora koji neće biti politički podoban nijednoj strukturi vlasti ili opozicije, već isključivo u službi građana i građanki Crne Gore, poručila je članica Savjeta RTCG-a Bojana Jokić.

”To je jedini i pravi put za oslobođenje RTCG-a”, smatra ona.

Jokić je na ovo ukazala uzimajući u obzir da je obaveza Skupštine Crne Gore da do 27. januara otvori poziv za predlaganje novih članova/ica Savjeta RTCG-a.

”Iako novi Zakon o nacionalnom javnom emiteru nije loš, sama činjenica da nije predviđeno da dođe do ikakvih promjena u strukturi Savjeta znači da se neće moći izvršiti ni depolitizacija javnog servisa. Za tri člana Savjeta koji se biraju iz redova nevladinih organizacija, iako oni u teoriji mogu biti politički nezavisni i neutralni, postoji velika i realna bojazan da će biti iz redova podobnih organizacija koje postoje samo da bi omogućile politički prihvatljivim osobama da zauzimaju mjesta u različitim organima rukovođenja ili kao što je do sada bio slučaj da se među članovima Savjeta iz reda nevladinih organizacija nalaze osobe koje nisu afirmisane i koji ni u kom slučaju nisu iz oblasti djelovanja zaštite ljudskih prava, a kandidovani su po tom osnovu”, kazala je Jokić.

Jokić smatra i da su ”ostale strukture koje predlažu svoje članove/ice u Savjet, izuzev sindikata, pod većinskim uticajem samo jedne političke partije, te da u periodu od izbora 30. avgusta do danas nije moglo doći do oslobađanja tih struktura od snažnog partijskog uticaja i njihove depolitizacije”.

”Samim tim, ne može doći ni do izbora neutralnih i nezavisnih članova Savjeta koji bi RTCG oslobodili i spriječili da se kadrovi samo rotiraju na osnovu podobnosti. Takođe, jako je važno da se onemogući i političkim strukturama nove vlasti da preuzmu javni servis na isti način na koji je to do sada bio slučaj”, rekla je Jokić.

Činjenica da, kako kaže, Savjet RTCG-a bira izvršnog direktora, koji dalje kadrira ostalom vodećom strukturom, ostavlja, prema njenim riječima, veliki prostor da se izborom novog Savjeta po važećem zakonu ne promijeni apsolutno ništa u postojećoj strukturi RTCG-a, te da će on ”ostati zarobljena institucija i politički mehanizam jedne partije, a ne istinski javni servis svih građana”.

”Iz dosadašnjeg iskustva i uporedne prakse u regionu i Evropskoj uniji smatram da je broj članova Savjeta optimalan, ali da je moguće da taj broj bude manji bez uticaja na kvalitet rada javnog servisa, kao što na primjer, Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova”, zaključuje Jokić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
21.12.2020-09:59 09:59

Znaci ovu Jokic je neko nategao iz javnog servisa pa bi da se “oslobodi nekako”, to ti je barem lako,nemoj pustiti da skacu po tebe i mirna.