Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Janković i Aprcović: Dobre kulturne, naučne ali i političke veze Crne Gore i Austrije

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović sastao se danas sa ambasadorkom Austrije Annom Janković

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović sastao se danas sa ambasadorkom Austrije Annom Janković. Sagovornici su se posebno osvrnuli na dobre kulturne, naučne ali i političke veze Crne Gore i Austrije.

Anna Jankoviće i Željko Aprcović

Kotorski predsjednik Opštine je visokoj gošći kazao da među domicilnim stanovništvom vlada uvjerenje da je značajan uticaj Austrije na ovo područje o čemu svjedoče brojni objekti. Namjera lokalne uprave je da se na Crkvicama rekonstruiše jedan dio objekata koji bi mogao da služi građanima koji žive u tom dijelu kotorske opštine, smatra Aprcović izrazivši uvjerenje da će Austrija pružiti podršku u revitalizaciji fortifikacijskih objekata.

Aprcović je podsjetio i na zapaženo gostovanje Bokeljske mornarice i Gradske muzike u Beču i prezentaciju onoga što Kotor ima i može da ponudi. Na taj način se šalje poruka kako i na koji način se čuva kultura, jer Kotor i jeste  pravi reprezent crnogorske kulture i identiteta države Crne Gore.

Ambasadorka Janković je zahvalila Aprcoviću naglašavajući duboke istorijske i kulturne veze dvije države, koje su neraskidive. Posebno je raduje činjenica da ljudi u Crnoj Gori ni u jednom momentu Austrougarsku nijesu pomenuli kao okupatora.

Ambasadorka je istakla izuzetnu saradnju sa Kotorom. Kroz Kotorski festival i saradnju na koju je ponosna, Anna Janović je sigurna da se nastavlja njegovanje snažnih veza dvije države i dva naroda.

Na sastanku je zaključeno da je zajednička saradnja sa austrijskim Arheoloskim institutom od ključnog značaja i da će nastaviti da jača.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve