Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Janjić: Lavrov odradio prljav posao

Lavrov je došao i obavio dosta prljav posao, ispod njegovog nivoa, i najavio da će Rusija i dalje biti protiv širenja NATO-a na Zapadnom Balkanu – kazao je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, komentarišući posjetu šefa ruske diplomatije Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Janjić kaže da ne vjeruje da je „u tom kontekstu pominjana Crna Gora“.

” Vidjećemo, možda je neko iz Crne Gore i bio na neformalnim susretima. Ne znam, ali jasno je Rusiji da u sadašnjoj vladajućoj koaliciji postoje oni koji slušaju EU i NATO, te da su marginalizovani ovi njeni iz DF-a i ona mora nešto da uradi da ne bi doživjela dodatni poraz “, kazao je Janjić.

On je, na pitanje da li će Rusija sada imati veći upliv u Crnu Goru bez obzira što je premijer Zdravko Krivokapić boravio u Briselu, ocijenio da stabilnost Crne Gore sada održava ponašanje opozicije i predsjednika države Mila Đukanović.

,,Tanka“ Vlada

” Da se ne lažemo, ova Vlada je ,,tanka“ u svakom pogledu – premijer nije mogao, nije smio ili nije želio da uključi DF u nju i ona je izglasana sa formalnom većinom ali sa vrlo simboličnim povlačenjem Medojevića. Ta Vlada je o koncu: sa jedne strane je NATO i EU, sa druge Rusija i Srbija. DF će se pomiriti sa ovim stanjem i sačekaće taj famozni popis stanovnika jer imaju velike nade da će kroz kampanju za popis i poslije, ako za njih budu povoljni brojevi, nastaviti pritisak na Krivokapića”, istakao je Janjić.

Prema njegovim riječima, to šta će se dalje dešavati u Crnoj Gori, zavisi od Moskve i Lavrova.

” Ali sve je već u fazi operative. Špic tog uspjeha je ,,tanka“ Vlada koja ne bi bila izabrana da Angela Merkel nije uticala i ubjeđivala Đukanovića da ona treba da se formira, pa koliko traje da traje. To je mudra odluka, jer dolazi period u kojem i Krivokapić i ostali moraju da pokažu što su po političkom porijeklu “, kazao je Janjić.

Iako kaže da nema detaljnih informacija zašto je Lavrov baš sada došao u BiH i Srbiju, Janjić je rekao da se može naslutiti realnost i da je, kako navodi, Lavrov kao odlazeći ministar izabrao pravi momenat da dođe, a da je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma samo izgovor.

” Ovo je momenat kada je Lavrov došao da saopšti provokativne poruke: Rusija je tu, mi možemo da pomognemo, ali i da pravimo probleme. Napravio je problem osmišljenim gostovanjem u programu u Sarajevu, prioritet je dao Istočnom Sarajevu i Miloradu Dodiku kao da je Republika Srpska entitet koja ima i međunarodno pravni subjektivitet. Toga nema “, naglašava Janjić.

Tri prsta
Janjić kaže da se Lavrov nije se osvrnuo na ozbiljne lokalne uvrede koje je Dodik slao drugima što, kako ističe, ne liči na ozbiljnog diplomatu.

” Posljednja provokacija Lavrova je da prilikom polijetanja aviona pozdravlja sa tri prsta. Očigledno je da je u Sarajevo došao da pošalje poruke koje je i ovdje poslao kada je u pitanju Kosovo “, kaže Janjić.

Što se tiče Lavrove posjete Srbiji, Janjić zapaža da se radi o standardnoj priči o vojnoj saradnji i da će biti ceremonija kada dođe vojni predstavnik Rusije da sjedi u Generalštabu. On navodi i da je već poznato oko pitanja Kosova – da će Rusija prihvatiti sve što Srbija prihvati osim što će Rusija odlučivati o svom stavu o mjestu Kosova u UN.

” Kada pogledate što je rečeno u SAD Kongresu gdje je Bajdenu sugerisano da prihvati razgovor sa Rusijom i Kinom o mjestu Kosova u Generalnoj skupštini UN – jasno je da se Lavrov nudi da malo napravi problem. Naravno, i kaže Bajdenu biće ti veoma teško da ojačaš saradnju sa EU i NATO jer smo mi protiv toga, to ugrožava naše interese da vršljamo po Evropi”, dodao je Janjić.

Rusija vršlja po Evropi
” Rusija vršlja po Evropi preko ekstremnodesnih pokreta, u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj. Ti pokreti se ovdje snabdijevaju novcem za obuke, da ne govorimo o Mađarskoj, Bugarskoj i Italiji, gdje postoje ozbiljne geostrateške političke veze koje rade na posebnom procesu da se EU što više usitni i raspadne jer onda je Rusija moćna “, kaže Dušan Janjić.

Istakao je da je „riječ o staroj priči – strahu Rusije od NATO i ozbiljnim problemom u koji je ušla Rusija jer ne zna što da radi sa sobom pošto i kod nje dolaze promjene u administraciji“.

Politička nestabilnost
” Crna Gora je ušla u fazu nesporne političke nestabilnosti i brze izmjenjivosti vlada “, ocijenio je Dušan Janjić.

On je kazao da je bitno koliko premijer Krivokapić može da povuče poteze koji neće urušavati stabilnost institucija i ekonomije.

” Za sada vidim da vuče. Zaduživanje nove vlade je mehanizam koji koriste sve države koje imaju velike dugove. Krivokapić je pokazao da je spreman da preuzme praksu koja je korisna, trebalo je pronaći 700 miliona evra. Međutim, važnije je da pogledate ko je kupio te akcije i onda ćete vidjeti koliko šanse ima Krivokapić. Po meni, on ima šanse da opstane duže nego što mu predviđaju – ali biće to vrlo problematično i turbulentno u političkom smislu “, rekao je Janjić.

Bugajski: Moskva strepi od Bajdenove politike na Balkanu
“Posjeta Lavrova Beogradu bila je signal ruske podrške Vučiću uoči predsjedništva Džozefa Bajdena u SAD. Moskva strepi da Bajden ne planira da pritisne Beograd da prizna Кosovo, prihvati integrisanu Bosnu i prestane da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore”, kaže u izjavi za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Andjela
20.12.2020-19:02 19:02

Kakav ,,casan,, posao takva i nagrada, ukradena ikona! Obraz djon!