Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Jakupi u Argentini: Službena posjeta rezultirala značajnom saradnjom i projektima

''Ova srdačna dobrodošlica označava početak plodne saradnje tokom radne posjete i ističe važnost prijateljskih odnosa između Crne Gore i Argentine'', saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arben Jakupi trenutno boravi u Argentini u sklopu radne posjete tokom koje su, kako je saopšteno, postignuti značajni dogovori o projektima od velikog značaja.

“Otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Buenos Airesu Gojko Čelebić, srdačno je dočekao direktora prilikom njegovog dolaska u Latinsku Ameriku. Ova srdačna dobrodošlica označava početak plodne saradnje tokom radne posjete i ističe važnost prijateljskih odnosa između Crne Gore i Argentine” saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

U saopštenju dodaju da je Jakupi prvog dana radne posjete, posjetio je Ministarstvo vanjskih poslova Argentine, gdje su ga dočekale ministarka Alejandra Pecoraro i savjetnica Malen Vaskez. Ministarka Pecoraro izrazila je podršku inicijativama koje unapređuju međudržavnu saradnju, uključujući bratimljenje gradova.

Jakupi je, kako navode u saopštenju, istakao spremnost Uprave da razmotri sve predloge i najavio brojne projekte, uključujući snimanje dokumentarnog filma o crnogorskoj dijaspori u Latinskoj Americi na španskom jeziku, organizaciju kulturnog programa Argentine u Plavu u maju 2024. godine i organizacija nastave maternjeg jezika online za 200 iseljenika koji su iskazali interesovanje.

Drugog dana posjete, kažu iz uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima održan je sastanak u CAME, najvećem udruženju, koje broji čak 570.000 hiljada malih i srednjih preduzeća u Argentini i koje predstavlja žilu kucavicu Argentine. Na sastanku su razmatrane ekonomske mogućnosti saradnje između Argentine i Crne Gore. Sastanku su prisustvovali predsjenik CAME-a Alfredo Gonzales, generalni sekretar Ricardo Diab, direktor za spoljnu trgovinu Jose Luis Lopategui i Dragana Otašević, istraživačica međunarodnih migracija i suosnivač Crnogorsko-argentinske fondacije.

“U izuzetno srdačnom sastanku predstavili su mnoge ekonomske mogućnosti za saradnju između dvije države, Argentine i Crne Gore. Jakupi je uputio poziv rukovodstvu da posjete Crnu Goru, što se nada da ce se ostvariti u kratkom vremenskom periodu”, saopšteno je iz uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Takođe, dodaju u saopštenju, organizovan je prijem u ambasadi Crne Gore u Buenos Airesu, gdje su se razmijenile inicijative za jačanje veza sa dijasporom i unapređenje njenog položaja. Dijaspora Argentine izrazila je zadovoljstvo posjetom direktora Uprave i punu spremnost za saradnju i uvećanmje obima aktivnosti sa ciljem da iseljeništvo doživi pravu pripadnost svojoj matičnoj državi.

U susretu sa dijasporom, dodaju, istakala se posjeta domu Vasa Jankovića, 83-godišnjeg Crnogorca, koji je rođen u Argentini. On je očuvao crnogorski jezik tokom vremena i njegova životna priča zaslužuje da bude ekranizovana, ističu iz Uprave.

Jakupi je, kako kažu u saopštenju, posjetio i najstarije udruženje Crnogoraca u Argentini, koje je dosad nosilo ime “Udruženje Jugoslovena Njegoš”. U konstruktivnom razgovoru s rukovodstvom udruženja postignut je značajan dogovor o promjeni naziva udruženja u “Crnogorsko udruženje Njegoš”.

“S obzirom na to da su svi članovi udruženja crnogorskog porijekla, ova odluka predstavlja presedan koji nije postignut u prethodnih 90 godina postojanja udruženja. Ovaj korak simbolizuje snažnu vezu između dijaspore i matične zemlje te otvara put za dalje unapređenje saradnje među članovima udruženja.

Razgovori su bili izuzetno produktivni, rezultirajući ambicioznim projektima koji kreću sa realizacijom već početkom 2024. godine”, saopštili su iz uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Serdo
10.11.2023-18:55 18:55

A ” povjesničara” nisu pozvali ?

Mitomam
11.11.2023-03:46 03:46

No no , mucha trabaja vídeos con amigos haha para mostrar a chetnik

Ha ha ha