Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

BBC: Kolumbija protjeruje argentinske diplomate zbog uvreda predsjednika

U jednom klipu Milej je sugerisao da Kolumbija pod ljevičarskim predsjednikom Gustavom Petrom može propasti i postati nalik Venecueli ili Kubi

Kolumbija je odlučila da protjera argentinske diplomate kao odgovor na uvrede argentinskog predsjednika Havijera Mileja upućene predsjedniku Kolumbije Gustavu Petru, javio je BBC.

U intervjuu za CNN, Milej je svog kolumbijskog kolegu nazvao „“terorističkim ubicom“.Takođe je nazvao meksičkog predsjednika „neznalicom“.

Havijer Milej je poznat po svom živopisnom i nediplomatskom jeziku.

Milej je prošle godine šokirao tamošnju javnost kada je napao papu Franju koji je rodom Argentinac, nazvavši ga „imbecilom koji brani socijalnu pravdu“. Premda je papa izgleda oprostio Mileiju, drugi latinoamerički lideri nisu skloni da mu oproste ispade. Cio sporni interjvuu sa njim treba da bude emitovan u nedjelju ali su neki djelovi već objavljeni.

U jednom klipu Milej je sugerisao da Kolumbija pod ljevičarskim predsjednikom Gustavom Petrom može propasti i postati nalik Venecueli ili Kubi.

„Ne možete mnogo očekivati od nekoga ko je bio teroristički ubica, zar ne“, pitao je argentinski predsjednik misleći na vrijeme kada je kolumbijski predsjednik Petro bio pobunjenički borac.

Petro je bio pripadnik oružane gerilske grupe M-19 tokom 80-ih godina.

On nikada nije krio da je bio član te grupe koja je demobilisana prije više od 30 godina.

Komentari predsjednika Mileija su naišli na ogorčenje u Kolumbiji, ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će protjerati određeni broj argentinskih diplomata, ne precizirajući koliki broj.

U Meksiku, oba kandidata koji se bore da zamijene predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora na izborima u junu takođe su stali u Petrovu odbranu.

Oni su zahtijevali da se argentinski lider ophodi prema Lopezu Obradoru s poštovanjem nakon što je Milei u intervjuu za CNN rekao da mu laska činjenica da je meksički predsjednik koji je „neznalica“ govorio loše.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve