Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Izbor Božovića i Glušice dil SPC-a i Ure

Kako će jedan od osnivača Srpske kuće u Podgorici, portala In4s, osnivača NVO ''Ne damo svetinje'' i aktera pregovora kojima je Zdravko Krivokapić postavljen za nosioca izborne liste koalicije ''Za budućnost Crne Gore'', izbjeći epitet ''političkog postavljenja vlasti''?

Izbor Vladimira Božovića i Rajke Glušice na čelna mjesta na Univerzitetu Crne Gore dokaz je da je napravljen dil između Srpske pravoslavne crkve i Građanskog pokreta URA, ocijenili su iz Patriotsko-komitskog saveza (PKS).

Oni su podsjetili da je Božović, kako su kazali, ideolog litija i predsjednik IO Matice srpske u Crnoj Gori, danas jednoglasno izabran za rektora na sjednici Upravnog odbora a prethodno na sjednici Senata.

-Imena onih koji su tako zdušno glasali za ovog čovjeka, biće upisana u istoriju crnogorskog visokoškolskog obrazovanja, ne samo zbog potpunog ideološkog nesaglasja Božovića sa samim sobom i funkcijom koju je dobio, već i po tome što su prvi put kandidati Vlade stali na čelo Univerziteta, Rajka Glušica kao predsjednica Upravnog odbora, a Vladimir Božović kao rektor- navodi se u saopštenju.

Iz PKS-a pitaju kako će URA koja je odigrala igru sa SPC i njenim istaknutim apologetom, “odbraniti” i ovaj potez sa međunarodnom zajednicom, koja će se “praviti luda” kao i poslednjih godinu dana.

-Ili će ipak , recimo, Oana Kristina Popa reći koju riječ na vlastiti javno izrečeni stav da “Univerzitet mora biti autonomna institucija bez uticaja politike u procesu upravljanja”?

Kako će jedan od osnivača Srpske kuće u Podgorici, portala In4s, osnivača NVO ,,Ne damo svetinje“ i aktera pregovora kojima je Zdravko Krivokapić postavljen za nosioca izborne liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“, izbjeći epitet “političkog postavljenja vlasti”? Ili Glušica bez potrebnih reference za čelno mjesto UO?

Kako će čovjek koji je tzv.litije, formirane s jasnim političkim ciljem rušenja vlasti, a ne “brigom za svetinje”, nazivao “Gorskim vijencem uživo”, koji je Crnu Goru više puta okvalifikovao kao zemlju “„srpske, pravoslavne, prorurski panslovenske duhovne suštine“, voditi crnogorski Univerzitet? Kako je to spojivo sa njegovom profesionalnom biografijom matematičara, ako kaže da su “litije bile duh novozavjetne ljubavi”? Zar Božović ne treba da sračuna koliko je para, dnevnica, obećanja poslova, podrške Srbije, Rusije uloženo u te tzv litije, na kojima je svega bilo, ali duha ljubavi-nimalo- pitaju se oni.

I konačno, navode iz PKS-a, kako će se oni koji su glasali za njega i oni koji su mogli, a nijesu konkurisali za mjesto rektora, pravdajući to “zaludnjim poslom, jer je već sve izabrano”, moći da se pogledaju u ogledalo ili da stanu pred studente koji svoju budućnost vide u jedinoj domovini Crnoj Gori.

-Gospodo draga, za državu se bori do poslednjeg atoma snage, za profesiju znanjem i upornošću-ćutanjem, za zaborav u vlastitom kukavičluku- zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
27.07.2021-01:17 01:17

Istina do zadnjeg slova. Univerzitet je umro. Univerzitet koji je nekad bio centar slobodne misli sad je amorfna masa nezainteresiranih mediokriteta.