Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: U fokusu jačanje bilateralnih odnosa i vanjskopolitički prioriteti Vlade

Ivanović razgovarao danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Republike Kosovo, Republike Bugarske, Republike Slovačke i Mongolije

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Republike Kosovo, Republike Bugarske, Republike Slovačke i Mongolije.

U razgovoru sa ambasadorkom Kosova Arijanom Žerkom Hodžom ocijenjeno je da su Kosovo i Crna Gora prijateljske, susjedne zemlje, posvećene kontinuiranom snaženju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, kao i afirmaciji aktivnog učešća u regionalnim inicijativama.

“Sagovornici su istakli da se odnosi dvije zemlje temelje na principima međusobnog razumijevanja i poštovanja, te da su dodatno ojačani zajedničkom evropskom perspektivom”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka sa bugarskim ambasadorom Stefanom Dimitrovim, šef crnogorske diplomatije je ukazao na značaj unapređenja saradnje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa, poput turizma, obrazovanja, naučne, digitalne i kulturne diplomatije.

Ivanović – ambasador Bugarske

“Ukazano je na značaj podrške koju Bugarska, kao prijateljska, saveznička i partnerska država, pruža Crnoj Gori na njenom integracionom putu, uz spremnost da se saradnja dviju država dodatno intenzivira”, dodaje se u saopptenju.

O evropskom putu Crne Gore, kao apsolutnim prioritetom 44. Vlade, te važnosti podrške zemalja članica, ministar Ivanović je razgovarao i sa ambasadorom Slovačke Borisom Gandelom.

Ivanović – ambasador Slovačke

“Posebno je ukazao na značaj grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ koja se zalaže za bržu integraciju zemalja regiona u EU, a u kojoj je i Slovačka. Istovremeno, izraženo je zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, a sagovornici su se saglasili da jačanje ekonomske saradnje treba da bude u fokusu u narednom periodu”, navodi se.

Na sastanku sa ambasadorom Mongolije na nerezidentnoj osnovi Midžidorom Cengcengom, istaknuta je spremnost da se unaprijedi saradnja dvije, geografski udaljene, ali prijateljske države.

Ivanović – ambasador Mongolije

“Obostrano je izražen interes za intenziviranjem kontakata u oblastima turizma i kulture, te ukazano na značajan potencijal snaženja veza kroz multilateralne forume i organizacije. Sagovornici su pozdravili i nedavno imenovanje počasnog konzula Mongolije u Crnoj Gori, koje predstavlja potvrdu posvećenosti snaženju bilateralnih odnosa”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve