Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Ivanović: Izbor sudija Ustavnog suda osnovni preduslov svih procesa

On je rekao da mišljenje Venecijanske komisije i stav međunarodnih partnera treba ozbiljno primiti k znanju i naglasio da su svi oni koji imaju sumnje u ustavnost Zakona o predsjedniku vrlo lako mogli da tu situaciju riješe izborom sudija

Izbor sudija Ustavnog suda je nešto o čemu se ne smije kalkulisati, već se sud mora kompletirati kako bi mogao u punom kapacitetu da odlučuje, što je i preduslov za rješavanje svih aktuelnih pravnih i političkih neudomica, saopštio je sinoć član Predsjedništva Evrope sad, Filip Ivanović, u emisiji “Okrugli sto” na Parlamentarnom kanalu.

On je rekao da mišljenje Venecijanske komisije i stav međunarodnih partnera treba ozbiljno primiti k znanju i naglasio da su svi oni koji imaju sumnje u ustavnost Zakona o predsjedniku vrlo lako mogli da tu situaciju riješe izborom sudija.

S druge strane, rekao je, Evropa sad ima politički stav, za koji smatra da je i državni interes, a to je neophodnost vanrednih parlamentarnih izbora, koji su jedini pravi i čisti izlaz iz krize.

“Paradoksalno je da se i neki drugi subjekti zalažu za izbore, ali istovremeno ne glasaju za sudije Ustavnog suda, što može biti i dio scenarija određenih partija, koje nikako da se pomire s činjenicom da više neće vršiti vlast u Crnoj Gori, da ovu državu gurnu u još veću destabilizaciju”, naveo je Ivanović.

On je takođe izrazio razočaranost što svi politički akteri govore o državnim interesima i evropskom putu, dok se izgleda u praksi sve svodi na političku trgovinu, umjesto da se pokaže državnička odgovornost.

On je zaključio da Evropa sad! još jednom poziva sve političke aktere “da učine sve da se, kao najvažnije pitanje, kompletira Ustavni sud, što je ‘conditio sine qua no’ svih ostalih procesa, a da se onda dođe do daljeg rješenje, a to su, po nama, vanredni izbori”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve