Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović-Gutereš: Glas Crne Gore značajan za UN

Sa generalnim sekretarom UN-a šef crnogorske diplomatije je, u Njujorku, razgovarao o stabilnosti i daljem prosperitetu regiona Zapadnog Balkana, viziji pridruživanja Evropskoj uniji, ali i o aktuelnim globalnim krizama, bezbjednosnim prijetnjama i sukobima

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se, prvog dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

“Crna Gora je u potpunosti posvećena vrijednostima Ujedinjenih nacija i nastaviće da pruža doprinos pronalaženju održivih rješenja za brojne izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica”, kazao je Ivanović.

Istakavši privrženost Crne Gore multilateralizmu i ciljevima održivog razvoja, ministar je još jednom potvrdio kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027.

“Ukazao je na snažno partnerstvo sa UN sistemom, koje doprinosi realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva na nacionalnom planu, kao i ostvarivanju Agende 2030. Ukazao je na prioritete Vlade, naglasivši da je među stubovima vanjske politike i regionalna saradnja, kao i da su „dobri odnosi sa svim zemljama u regionu i brojne teme koje nas vežu sa susjedima u fokusu su naše politike“, ističe se u saopštenju.

Sa generalnim sekretarom UN-a šef crnogorske diplomatije je, u Njujorku, razgovarao o stabilnosti i daljem prosperitetu regiona Zapadnog Balkana, viziji pridruživanja Evropskoj uniji, ali i o aktuelnim globalnim krizama, bezbjednosnim prijetnjama i sukobima.

“Obostrano je ocijenjeno da su dijalog, privrženost miru i rješavanje konflikata diplomatskim putem, uz solidarnost i jedinstvo, te obezbjeđivanje humanitarne pomoći civilima, prioritet i obaveza međunarodne zajednice”, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su istakli da je neophodna bliska saradnja i sinergija svih aktera, kako bi se prevazišli rastući izazovi i pronašla trajna rješenja za aktuelne sukobe.

Gutereš je ukazao na napore koje Ujedinjene nacije ulažu u tom pravcu i zahvalio Crnoj Gori na konstruktivnoj ulozi i doprinosu zajedničkim ciljevima UN-a.

Ocijenio je da je Crna Gora aktivna članica i faktor stabilnosti u regionu, kao i da će UN nastaviti da bude partner u daljem razvoju i svim aktivnostima koje za cilj imaju afirmaciju zajedničkih vrijednosti.

“Osvrnuvši se na podršku malih zemalja i govoreći o Samitu za budućnost, zaključio da je glas Crne Gore izuzetno značajan za Ujedinjene nacije”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve