Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Ivanović: DPS ne vjeruje u prekrajanje istorije, Crnoj Gori su učinjene brojne nepravde u prošlosti

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista, Petar Ivanović, u razgovoru za CdM kaže da novi Politički program partije za naredne četiri godine otvara potpuno novi prostor za sve koji žele da svojim znanjem, idejama i vještinama odgovore novim izazovima

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista, Petar Ivanović, u razgovoru za CdM kaže da novi Politički program partije za naredne četiri godine otvara potpuno novi prostor za sve koji žele da svojim znanjem, idejama i vještinama odgovore novim izazovima. Napominje kako Politički program DPS-a sadrži devet, međusobno čvrsto povezanih principa, te da su svi su podjednako važni za dalji razvoj Crne Gore. Ivanović ističe da su Crnoj Gori učinjene brojne nepravde u prošlosti, da je jedna od njih odnosi se na Crnogorsku pravoslavnu crkvu, napominjući da tu nepravdu žele da isprave. Ivanović najavljuje ubjedljivu pobjedu DPS-a na izborima sljedeće godine.

Petar Ivanović

CdM: Na predstojećem Kongresu Demokratska partija socijalista usvojiće novi Politički program. Da li se razlikuje od prethodnih?

Ivanović: Vrijeme u kojem živimo karakterišu dinamične promjene. Crna Gora se danas značajno razlikuje od vremena kada je DPS preuzela vlast. Dok naše društvo sazrijeva, pred nama se pojavljuju novi izazovi. Zato je bilo važno prepoznati ih i njima prilagoditi Program. Novi Politički program je jasan, kratak, moderan. Sadrži programske planove i ideje za naredne četiri godine, kao i vodeće principe za novi mandat Vlade. Otvara potpuno novi prostor za sve koji žele da svojim znanjem, idejama i vještinama odgovore novim izazovima.

CdM: Koji su to programski prioriteti na kojima će DPS bazirati svoju politiku u naredne četiri godine? 

Ivanović: Politički program DPS-a sadrži devet, međusobno čvrsto povezanih principa. Svi su podjednako važni za dalji razvoj Crne Gore. U osnovi svakog principa ugrađena je iskrena namjera da nastavimo započete sveobuhvatne reforme i dosegnemo evropski sistem vrijednosti. Pošli smo od građanina – od moći i kreativnosti koje posjeduje svaki pojedinac i poštovanja prava na različitosti, zatim jasne namjere da povećamo ekonomske slobode, a time i šanse da se dinamičnije razvijamo, opredjeljenja da snažnije podstičemo preduzetničku kulturu i logiku investiranja, gradimo skladno i sigurno društvo, snažimo identitet Crne Gore, razvijamo društvo znanja, unapređujemo ljudska prava i zajedničke vrijednosti, izgrađujemo institucionalni okvir koji odgovara potrebama Crne Gore i još uspješnije djelujemo na međunarodnoj sceni.

CdM: Da li je rješavanje statusa CPC na listi prioriteta?

Ivanović: Nema liste prioriteta. Program je cjelina u kojoj su svi djelovi važni. DPS zagovara nemiješanje države u djelovanje vjerskih zajednica, ali i nemiješanje vjerskih zajednica u poslove države. Mi vjerujemo u Crnu Goru koja je čvrsto utemeljena u tradiciji i istorijskim vrijednostima slobodarstva, uzajmanog uvažavanja, moralnih normi, suživota na jednom malom, ali jedinstvenom prostoru. Ne vjerujemo u prekrajanje istorije, tradicije i vjekovnih normi. Crnoj Gori su učinjene brojne nepravde u prošlosti. Jedna od njih odnosi se na Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Tu nepravdu želimo da ispravimo i stvorimo osnovu za slobodno izjašnjavanje, za uspostavljanje duhovne infrastrukture koja će omogućiti zaštitu prava i sloboda svakog građanina. Zato ćemo raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijela crnogorskog identiteta.

CdM: Bolji životni standard građana je jasan prioritet vladajuće partije.  Da li se moglo više uraditi u datim okolnostima u poslednjih deset godina?

Ivanović: Uvijek se može uraditi više. Posebno toga postanete svjesni kada se osvrnete unazad. Ali, imamo li u vidu širu sliku, odnosno šta se sve tokom poslednjih deset godina dešavalo u Crnoj Gori, regionu, Evropi i svijetu, postignuto je dosta. Možda se više moglo učiniti na podsticanju duha rada, stvaranja i inovacija, odnosno načina razmišljanja da bez veće angažovanosti, rada i zalaganja ne možemo stvoriti više i brže poboljšati životni standard. Moramo se svi u društvu zapitati koliko svako pojedinačno doprinosi ne samo kulturi dijaloga, već i kulturi stvaranja.

CdM: Jesu li političke teme i dalje “važnije” od ekonomskih i egzistencijalnih?

Ivanović: Ako me pitate kao ekonomistu onda je moj odgovor bez dvoumljenja: da, jesu. Zapravo, suviše dugo političke teme dominiraju nad ekonomskim. Zamislite samo kada bi se energija koja se troši na svakodnevne podjele, dominantno političke, utrošila na rad i stvaranje. Prije više od 80 godina Nikola Đonović je napisao: “u ovoj političkoj vrtoglavici nije se ni mogao javiti smisao za privrednu organizaciju i privrednu borbu. Prosječan čovjek nažalost nije sposoban za istorijske pouke. Sadašnjost je izrasla iz prošlosti, ali ona njome ne upravlja, niti može ograničiti njene potrebe, niti usporavati njen hod.” Čini mi se da ponekad potpuno neosjećamo stvarnost i pravce u kojima se razvija svijet oko nas.

CdM: Da li je sadašnji javni dug rizik za crnogorsku ekonomiju?

Ivanović: Mnogo važnije od samog duga je za šta se koristi dug. Ako se dug koristi za povećanje javne potrošnje, to je problem. Ako se koristi za investicije-nije. Dakle, rizik za crnogorsku ekonomiju može da bude upotreba duga, a ne sam dug.

CdM: Sljedeće godine su redovni parlamentarni izbori. Kakva su Vaša očekivanja?

Ivanović: Ubjedljiva pobjeda Demokratske partije socijalista!

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve