Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović-Berbok: Napredak u poglavljima 23 i 24 napraviti do ljeta

Kazala je i da je važno da se pruži podrška  i u infrastruktrnim projektima u Crnoj Gori.

Ministar inostranih poslova Filip Ivanović istakao da do posjete savezne ministarke vanjskih poslova Njemačke Analene Berbok dolazi u momentu velikih reformi Crne Gore na evropskom putu.

“Mogu reći da smo danas dobili potvrdu da je Evropska unija zainteresovana za Zapadni Balkan. Integracija nema alternativu ukoliko želimo stabilan region. To je put za stabilnost i za lakše rješabvanje sporova. Odnosi naše dvije zemlje su odliučni i cijenimo poscećenost Njemačke ovom dijelu Evrope”, istakao je Ivanović.

Naveo  je da se nada da ekspertska i politička pomoć Njemačke neće izostati u budućnosti.

Ministarka je istakla da žele Crnu Goru u EU.

“Želim da zahvalim na gostoprimstvu. Prošlo je previše vremena od poslednje posjete ministra Njemačke Crnoj Gori”,kazala je Berbok.

Istakla je da je proširenje EU imperativ, posebno nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

“U procesu pridruživanja EU, Crna Gora je sama sebi zadala veoma velike stvari. Ali rame u rame idemo ka Evropskoj uniji”, istakla je  Berbok.

Ona je navela da je Vlada jasno pokazala da posvećeno radi ka reformama koje će je dovesti do EU.

“Vlada odlično radi na rješavanju otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa. Sprovođenje reformi zahtijeva liderstvo i sad za Vladu postoji jedan jedini put, ato je put ka EU. Privremeni uslovi u poglavljima 23 i 24 treba da budu postignuti do ljeta ove godine”, istakla je ona i navela da je to jak signal onima koji bi da uspore taj put.

Kazala je i da je važno da se pruži podrška  i u infrastruktrnim projektima u Crnoj Gori.

“Kad imate koaliciju sa više partnera nije lako, posebno ne ako vam je potrebna dvotrećinska većina za promjene Ustava. Kad god krenete nekim novim korakom u EU, mi ćemo biti uz vas i razmišljati kako vam kao savezna Vlada možemo pružiti podršku u oblasti pravosuđa  posebno”, navela je ona.

Sa jakom sigurnosti i vladavinom prava Crna Gora će biti dobra meta za nove investicije, a u narednim razgovorima biće riječi o zelenoj tranziciji, poručila je savezna ministarka.

Ona je istakla da se novim vjetroparkom može dati veliki doprinos ekološkom sistemu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve