Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Islamska zajednica u BiH o izjavi Abazovića: Neprihvatljiv je pokušaj relativizacije genocida

Islamska zajednica očekuje da gospodin Abazović, zbog funkcije koju obnaša, objasni šta je mislio pod tvrdnjom da u Srebrenici nisu ubijani Bošnjaci zbog njihove vjerske i nacionalne pripadnosti

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini zahvaljuje svima koju su danas na komemoraciji i dženazi odali poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. Osvrnuvši se na izjavu crnogorskog premijera Dritana Abazovića, iz Islamske zajednice u BiH su kazali da se od Abazovića očekivalo da “nedvosmisleno osudi počinioce i negatore genocida u Srebrenici”.

Podsjećamo, Abazović je danas u Potočarima izjavio da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, nego nad ljudima, te da ga nisu počinile vojske, nego politike.

“Istovremeno, Islamska zajednica ima potrebu da ukaže na zabrinjavajući trend da se skoro svaka godišnjica genocida u Srebrenici od istih političkih krugova pokušava zasjeniti iskonstruisanim skandalima i incidentima. I ove godine su prisutni i svjetska javnost, pa tako i pripadnici Islamske zajednice, bili šokirani nepromišljenim govorom gosp. Dritana Abazovića.

Islamska zajednica očekuje da gospodin Abazović, zbog funkcije koju obnaša, objasni šta je mislio pod tvrdnjom da u Srebrenici nisu ubijani Bošnjaci zbog njihove vjerske i nacionalne pripadnosti, da nije odgovorna pred međunarodnim sudovima presuđena vojska i njeno rukovodstvo, koje se time amnestira, te koje su to politike, a ne politika koju su odgovorne za te zločine”, navodi se u saopštenju Islamske zajednice u BiH.

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je, kako su istakli, neprihvatljiv bilo kakav pokušaj relativizacije zločina genocida.

“Bilo kakvo dijeljenje odgovornosti i izbjegavanje da se nedvosmisleno utvrđene i pred međunarodnim sudovima presuđene činjenice nazovu pravim imenom. Od premijera Abazovića se očekivalo da nedvosmisleno osudi počinioce i negatore genocida u Srebrenici, a ne da dodatno produbljava bol majki i porodica žrtava genocida”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve