Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Injac na Briselskom Urban Samitu: Umrežavanje i razmjena iskustava za brži razvoj Podgorice

Govoreno je o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju veliki gradovi, a tiču se klimatskih promjena, migracija, brzog urbanog rasta i nejednakosti

Gradonačelnica Podgorice, prof. dr Olivera Injac učestvovala je na Briselskom Urban Samitu (BUS) koji su organizovali regija Brisela, Metropolis, Eurocities – mreža velikih evropskih gradova i OECD.

“BUS Samit je objedinio tri međunarodne konferencije i to 14. Svjetski kongres Metropolisa, godišnju Eurocities konferenciju i Samit OECD-ove inicijative gradonačelnika za inkluzivan rast. Prisustvovali su predstavnici više stotina gradova svijeta, što je bila dobra prilika da se razmijene iskustva i ideje o održivijim, pristupačnijim i inkluzivnijim rješenjima za gradove, koja mogu doprinijeti boljim uslovima života”, saopšteno je iz Pg Biroa.

Na više odvojenih događaja, organizovanih pod krovnom temom “Urbani odgovori na globalne izazove”, govoreno je o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju veliki gradovi, a tiču se klimatskih promjena, migracija, brzog urbanog rasta i nejednakosti.

Gradonačelnica Injac je, takođe, imala i bilateralne sastanke sa Andreom Sobczakom, generalnim sekretarom mreze Eurocities, Paskalom Smetom, briselskim sekretarom za urbanizam i međunarodne odnose i Filipom Klozeom gradonačelnikom Brisela.

Osim toga, gradonačelnica Injac se sastala i sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakojanisom i gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom, sa kojima je razgovarala o potencijalnim modelima saradnje i razmjeni iskustava.

“Tokom posjete, odvojeno je organizovan sastanak sa Patrikom Čajldom, direktorom EU Misije klimatski neutralni i pametni gradovi i pomoćnikom generalnog direktora u Generalnom direktoratu za životnu sredinu Evropske komisije. Kako je Glavni grad član EU Misije 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine, na sastanku je razgovarano o pripremi Klimatskog ugovora za Podgoricu, kao platforme za unapređenje stanja životne sredine i stvaranja uslova za korišćenje EU fondova u cilju ublažavanja posljedica klimatskih promjena, kao jednog od najvećih izazova današnjice”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve