Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Evropski put Crne Gore nema alternativu

Ibrahimović je na početku sastanka zahvalio na konstantnoj pomoći koju Njemačka pruža Crnoj Gori na planu demokratizacije društva i usvajanja evropskih vrijednosti

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Bašnjačke stranke Ervin Ibrahimović, šefica kluba poslanika BS u Skupštini Cne Gore Kenana Strujić-Harbić i član Predsjedništva BS Admir Šahmanović, razgovarali su večeras sa poslanikom CDU u njemačkom parlamentu Peterom Bayerom, koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori o aktuelnoj političkoj situaciji, izboru sudija Ustavnog suda, predsjedničkim izborima, kao i o prijevremenim parlamentarnim izborima.

Ibrahimović je na početku sastanka zahvalio na konstantnoj pomoći koju Njemačka pruža Crnoj Gori na planu demokratizacije društva i usvajanja evropskih vrijednosti.

Poručio je da, uprkos zastoju na planu evropskih integracija, krajnje opredjeljenje Crne Gore je članstvo u EU.

“To je jedan od prioriteta u politici Bošnjačke stranke. Evropski put Crne Gore nema alternativu i siguran sam da će, nakon stabilizacije političkih prilika, naredna, proevropska Vlada, završiti proces pregovora sa EU, na zadovoljstvo građana Crne Gore”, rekao je Ibrahimović.

On je poslanika CDU upoznao sa činjenicom da manje brojni narodi čine skoro četvrtinu stanovništva Crne Gore, ali da njihova zastupljenost u brojnim važnim institucijama nije na srazmjernom nivou.

Poslanica Kenana Strujić-Harbić, istakla je da BS i CDU imaju dobru saradnju, koja se ogleda kroz članstvo u EPP.

Govoreći o aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori, naglasila je činjenicu da je dobro što će Ustavni sud biti odblokiran 27. februara.

“Ipak, došli smo u situaciju da Bošnjaci kao narod neće imati zastupnika među sudijama US. To nije bio dogovor kada smo sjeli da razgovaramo o izboru sudija US. Stranke manje brojnih naroda treba da između sebe dogovaraju četvrtog sudiju”, kazala je Strujić-Harbić.

Član Predsjedništva BS Admir Šahmanović istakao je da BS daje punu podršku EU putu Crne Gore i sa posebnom pažnjom vodi računa o političkim odlukama koje mogu unaprijediti proces integracija.

“Zato moramo voditi računa o svakom narednom koraku, uvažavajući sve aspekte izlaska iz institucionalne krize, s posebnim akcentom na zastupljenost Bošnjaka u institucije sistema”, rekao je Šahmanović.

Večerašnjem sastanku prisustvovao je i Jakov Devčić, direktor Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve