Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Hrvatsko ministarstvo: Krivokapić i Konjević argumentovali ispunjenje svih zakonskih uslova za postavljanje ploče u Morinju

Oni ističu da su dojučerašnji ministri vanjskih poslova i odbrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević pravno i vrjednosno argumentovali ispunjenje svih zakonskih uslova za postavljanje ploče

Nedavni događaji politizovanja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva odbrane Crne Gore 10. oktobra ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori, poručili su iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Oni ističu da su dojučerašnji ministri vanjskih poslova i odbrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević pravno i vrjednosno argumentovali ispunjenje svih zakonskih uslova za postavljanje ploče.

– Ovaj čin samo je nastavak komemoriranja kada su prošle godine ministar Grlić Radman i tadašnji crnogorski ministar Radulović zajednički obilježili trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju – dodali su oni.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova su poručili da pozdravljaju ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen ploče, koja je, prema njihovim riječima, veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanja sa prošlošću.

– To je ujedno civilizacijski čin i kulturološki gest, ispravni put prema evropskoj porodici kojoj Crna Gora i pripada. Skladno univerzalnim vrijednostima, ovo je nesumnjivo jasan putokaz Crne Gore za snaženje evropske perspektive, kao i primjene evropskih vrijednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora – podvukli su iz hrvatskog ministarstva.

Oni su podsjetili na to da je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović podnio ostavku na dužnost ministra u aktuelnoj Vladi koja je u tehničkom mandatu, te da je time istakao da su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve