Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

HRA: Vrhovni sud da navede kako izvod iz evidencije ličnog kartona nezaposlenog lica nije obavezan

Pozdravila je to što Vrhovni sud prepoznaje i druge probleme u sistemu izbora pripravnika i moguće azloge za niski odaziv na oglasima.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) uputili su odgovor na reagovanje Vrhovnog suda u kojem navode da “Zaposlenost kandidata nije nužno eliminacioni uslov”.

“Poštovana gospođo Vučković, obraćam Vam se u opštem interesu povećanja interesovanja mladih pravnika za mjesto sudijskog pripravnika u Crnoj Gori”, saopštila je izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević. 

Kako je istakla, imajući u vidu saopštenje Vrhovnog suda od 3.4.2024. godine, u kome ste naveli da je „u dosadašnjoj praksi prihvaćeno više prijava kandidata, koji su već bili u radnom odnosu u drugim državnim organima, ali ne i u sudovima“, predlažemo da u narednom javnom oglasu za prijem pripravnika u sudove navedete da izvod iz evidencije ličnog kartona nezaposlenog lica nije obavezan, odnosno, nije eliminacioni uslov za kandidate koji podnose prijave.

“Ljubazno molimo da imate u vidu da su se našoj organizaciji obratila dva pravnika koji se nisu prijavili na konkurs za pripravnike zbog formulacije koja dozvoljava drugačije tumačenje od onog koje je Vrhovni sud
zauzeo. Smatramo da je u kontekstu problema nedostatka kadra u sudstvu, i taj broj osoba značajan, a da se ne može isključiti ni mogućnost da je postojeća formulacija uslova iz oglasa odvratila i neke druge”, poručila je Gorjac Prelević.

OIna ističe da je u oglasu, nedvosmisleno navedeno da je jedan od potrebnih dokumenata Izvod iz evidencije ličnog kartona nezaposlenog lica, što implicira uslov da lice mora biti nezaposleno.

“Predlažemo da Vrhovni sud u narednom javnom oglasu jasno navede da kandidati koji su trenutno zaposleni na drugim poslovima mogu aplicirati za poziciju pripravnika, a da se od njih očekuje prekid radnog odnosa tek nakon objave Odluke o izboru pripravnika”, kazala je izvršna direktorica HRA.

Pozdravila je to što Vrhovni sud prepoznaje i druge probleme u sistemu izbora pripravnika i moguće azloge za niski odaziv na oglasima.

“S velikim interesovanjem očekujemo konkretne korake ka riješavanju ovih problema. Spremni smo da doprinesemo njegovom rješavanju koliko god to bude u našoj moći”, zaključila je Gorjanc Prelević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve