Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Gutić: Glas Vukićević protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope jasan zaokret u spoljnoj politici

Nakon jučerašnjeg glasanja u PSSE potpuno je legitimno, prema riječima poslanika, postaviti pitanje kada će na red doći i pitanja ispunjavanja obaveza u okviru NATO saveza, pa i preispitivanje članstva u tom savezu.

Politička dešavanja u Crnoj Gori, mnogo brže nego što smo očekivali, pokazuju opravdanu zabrinutosti koju smo iz Bošnjačke stranke iskazali prilikom formiranja 44. Vlade u vezi sa stvarnom euroatlantskom i evropskom opredijeljenošću aktuelne parlamentarne većine, kazao je Damir Gutić, poslanik i potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS).

“Glas predstavnice vladajuće većine u PSSE protiv članstva Republike Kosovo u Savjetu Evrope još jedan je potez u nizu onih koji pokazuju zaokret u našoj spoljnoj politici, posebno politici dobrosusjedskih odnosa. Činjenica da je glas šefice delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE bio suprotan glasovima većine od ukupno 46 država članica Savjeta Evrope i suprotan glasovima svih 27 država članica EU u SE, izuzev jednog uzdržanog glasa grčkog poslanika, pokazatelj je da svi konstituenti aktuelne većine ne poštuju jednu od ključnih odredaba sporazuma parlamentarne većine o formiranju 44. Vlade – onu o usklađenosti spoljne politike Crne Gore sa spoljnom politikom EU i njegovanju dobrosusjedskih odnosa sa državama koje je Crna Gora priznala”, naveo je Gutić.

Nakon jučerašnjeg glasanja u PSSE potpuno je legitimno, prema riječima poslanika, postaviti pitanje kada će na red doći i pitanja ispunjavanja obaveza u okviru NATO saveza, pa i preispitivanje članstva u tom savezu.

“Članstva u EU nema bez dobrosusjedskih odnosa i usklađenosti vanjske i bezbjednosne politike, a članstvo u EU je volja većine građana Crne Gore”, zaključio je Gutić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki 81
28.03.2024-11:54 11:54

Đe će ti obraz ako ga imaš?

Afet
28.03.2024-13:45 13:45

Tako ce nam biti sa EU I NATO -NOVA Vlada Srpskog SVETA oce VELIKU SRBIJU UJEDINJENJE – DODIKVUCIC Podpomognuta sa Djeljosaj-Djeka-Abazovic-Dukaj I sa prokletom SPP -Hadzic kojima je sladja Fotelja od Meda !!