Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Gruhonjić: Ako Đukanović pobijedi na predsjedničkim izborima, to će biti poraz pročetničkih snaga u Crnoj Gori

Crna Gora je zajedno BiH, kako ocjenjuje, najviše na udaru Srpskog sveta i velikosrpskog sveta, koji Crnu Goru posmatra kao neku odmetnutu srpsku Spartu

Ukoliko pobijedi najozbiljniji suverenistički kandidat na predstojećim predsjedničkim, a to je aktuelni predsjednik Milo Đukanović, onda će to značiti poraz pročetničkih snaga kazao je gostujući na Gradskoj RTV novinar Dinko Gruhonjić.

Crna Gora je zajedno BiH, kako ocjenjuje, najviše na udaru “Srpskog sveta” i velikosrpskog sveta, koji Crnu Goru posmatra kao neku odmetnutu srpsku Spartu.

”Suština te politike jeste da umjesto organizovanja atentata na Đukanovića 2016.godine, oni su u takozvanom mekanom politikom demonstracija i litija uspjeli na vlast da dovedu ljude koji imaju samo jedan jedini cilj, da razore institucije Crne Gore. Jedina institucija koja nakon dvije i po godine funkiocniše je institucija predsjednika. Zbog toga su ti izbori važni. Ti izbori su veoma važni i u simboličkom smislu. Ukoliko pobijedi suverenistički kandidat, a to je najozbiljniji kandidat ke aktuelni predsjednik Milo Đukanović, onda će to značiti poraz pročetničkih snaga. Takođe, vidjećemo kroz ove predsjedničke izbore koliko će zapad biti spreman da prihati i prizna svoju grešku koja je bila ogromna. Onog momenta kada su podržali pokojnog vladiku Amfiohija, kojeg su proglasili svojim prijateljem i na kraju omogućili ruskim i beogradskim proksijima da pokušaju da unište državu Crnu Goru. To će biti prvi test jer pretpostavljam da Aleksandar Vučić gaji iluzuje da bi mogao da dobije neke koncesije ako nastav da normalizuje odnose sa Kosovom i da bi te koncesije trebalo da da se odnose na Crne Gore. To su teritorijalne koncesije, kako na Crnu Goru tako i za BiH. Ukoliko postoji takva ideja bilo gjde na Zapadu to je kratkovidne politika i ona bi mogla da izazove novo krvoproliće na Balkanu. Ja sam sigurna da su oni toga svjesni i da se neće igrati sa našim životima na taj način “, kaže Gruhonjić.

Sporazum između Srbije i Kosova je već svršena stvar i služi za unutrašnjo-političku upotrebu u samoj Srbiji kako bi se opravdao gubitak, navodi Gruhonjić.On je komentarisao krajnu cilj i situaciju nakon objavljivanja teksta sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova,

” To nije dokument koji je za raspravu, on je predstavljen kao vsta svršene stvari. Zahtjevi i jedne i druge strane, prije svega kada govorimo o Srbiji namijenjeni su za unutrašnjo-političku upotrebu kako bi se je li opravdao gubitaka Kosova. Iako to zvuči apsurdno iako je Srbija izgubila Kosovo na isti način na koji ga je i stekla u Balskanskim ratovima. Na bajonetu ga je izgubila, u ratu ga je dobila i od 1999.godine Kosovo nije dio Srbije, a zvanično 2008.godine. Tako da sve ove priče Vučićeve o zajednici srpskih opština, o tome kako će on stajati na braniku otadžbine i kako neće ne znam šta urdaiti ako takva zajednica ne bude formirana, su isključivo za unutrašnju političku upotrebu, s obzirom da je riječ o sporazumu koji je svršena stvar “, ističe Gruhonjić.

Razlog kako kaže, izjava Vučića da neće priznati Kosovo i da ne prihvata da ono uđe UN , da bi onda u Briselu skoro bio dogovoren sporazum, je što je “Kosovo naskuplja srpska reč”.

” Za patriotske bitange koje profitiraju na nerešavanju tog problema koji je odavno već riješen. Kosovo nije najskuplja riječ od juče, ono je najskuplja reč već 150 godina. To je samo izgovor za nacionalistilčku politiku i politku pljačke. Ništa Vučić ne priča drugačiej u odnosu na one koji su bili prije njega. Kada je Kosovo u pitanju oni se neće tako lako toga odreći trudiće se da dok god mogu odugovlače sa zvaničnim priznanjem “, navodi Gruhonjić.

To je sjajna dimna bomba, kako navodi, da se sakriju suštinski problemi Srbiji.

“Srbija ne zna gdje su joj granice, Srbija je već 35 godina glavni faktor destabilizacije Balkana uopšte i to su suštinski problemi. Dok god pričamo o Kosovu onda drug problemi padaju u drugi plan. A država postaje pljačkački plen hajduka na vlasti “, kaže Gruhonjić.

On smatra da je primjena sporazuma sušina priče i da će Vučić pokušavati da oteže to pitanje na sve moguće načine.

” Nastaviće da vodi istu politiu kao i njegovi prethodnici, to je šibicarsa politika, kojom se uslavljavaju zapadnih partnera. Na način ako nam nedate novac mi ćemo napraviti probleme ili belaj na Balkanu. Nadam se da mu to neć uspjeti “, kaže Gruhonjić.

On kaže da kada se vidi kako izgledaju sjednice Skupštine Srbije oko Kosova, onda javnosti “Vučić izgleda kao jagnje u odnosu na opoziciju što je poptuna katastrofa”

” Oni ili nemaju hrabrosti da kažu da je Kosova nezavinsa država ili su veči nacionalnosti od samog Vučića. ja ne vjerujem da će Vučič potpisiavti sporazum o dogeldno vreme. Vjerujem da će se sa odugovlačenjem nastaviti, vjerujem da ta stupidna politika da Zapad propadne i da Rusija pobijedi, da će se ona nastaviti. Vjerujem da Vučić ima određena zaduženja o koncesije prema Vladimiru Putinu. u intersu Putina ej da se otvori još jedna front u Evropi, Balkan je tu najfragilnije. Svako potopisivanej sporazuma izrazito ne odgovara Ruskoj federaciji. Vučić će zbog toga oduglovačiti od potpisivanja sporazuma “, dodaje Gruhonjić.

Rusija, kako kaže, je stigla preko Srbije sa obije noge na Balkan i utiče naprilike u Crnoj Gori i BIH

” EU ima plan da svih 27 država prizna nezavisnost Kosova i onda manevarski prostor za Beograd neće postojati, Kosovo će imati otvoreni put za članstvo u Evropsku uniju. Znamo da je Kosovo steklo nezavisnost nakon što je Miloševićev zločinački režim pokušao da protjera albance i da izvrši etničko čišećenje. Protjerao je više od 800.000 ljudi, da ponovi Srebrenicu što mu je djelimično i uspjelo “, navodi Gruhonjić.

EU kako kaže mora da postignu konsenzus za dogovor oko Kosova, kako bi ljudi mogli normlano da žive.

” Ambasador Rusije u Beogradu se otvoreno i jasno miješa u spoljnu politiku Srbije. I država koja drži do sebe bi ga davno proglasila osobom persona non grata. Rusija u Skupštini Srbije ima partije koje su direktno na platnom spisku Kremlja. Rusija koja nas ucjenjuje u energetskom smislu. Rusija nas ucjenjuje ako krenemo u normalizaciju odnosa sa Kosova da čće i oni priznati Kosovu u UN. To su otvorene diktati i prijetnje režimu Vučića “, kaže Gruhonjić.

Upitan da li se Vučić pravdao Rusiji zbog navodne prodaje oružja Ukrajina.

” Ukoliko je Krušik izvozio oružje Ukrajini onda su uradili dobru stvar, svako ko ne pomaže Ukrajini nije normalan. Svaka neutralnost prestavlja kolaboraciju režimu u Moskvi koja je danas predtnja svejtskom miru “, smatra Gruhonjić.

Pomoć Evropske unije o 2,2 milijarde eura Srbiji pokazuje da je najveći donator toj državi.

” Vučićeva propadagan je uvjerila jedan broj građana da su to Rusija i Kina iako je to ordinarna laž. Vučić je svjestan da bez pomoći EU ne može da opsatne na vlasti. Ako nastavi da se igrati šibicarkse igre dajte mi novce, ili ćemo napraviti problem na Balknu, onda ćemo doživjeti i njegovu sudbinu, imati nove sankcije i krize”, kaže Gruhonjić.

Svi znamo, kako kaže, da je Oliver Varhelji koji je blizak sa Orbanom.

“Zapad je predugo bio uljuljkan tom iluzijom da Putinov režim neće aneksija djelova Gruzije, djelova Krima i Ukrajine, da neće krenuti dalje. Imali smo tu politiku njemačke kancelarke Angele Merkel koji su podžavali stabilokrate kao što je Orbana i Vučića, koji to koristili za rušenje demokratije u svojim državama. Merkel je vodila politiku Biznis first prema Rusiji. Vidjeli smo dokle je došla ta politika, svima odgovara da imaju jeftiniju energiju iz Rusije. To je kratko trajalo jer je EU uspjela da vipe ne zavisi od energenata koji dolaze iz Rusije”, navodi Gruhonjić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
06.03.2023-18:11 18:11

Ti si jako bitan faktor u Srbiji ! :) Niko te ne šljivi ni 2%, ni u svojoj kući se ne pitaš šta ćeš jesti…Ako ti ne odgovara u Srbiji, sikter tamo gde je bolje.

Merlin
06.03.2023-18:29 18:29

Genije, šta nudiš Srbiji u kojoj živiš ? Koliko novih radnih mesta, km autoputeva, novih fabrika i insvesticija? Dela burazeru, dela, a ne prazne priče. Zato te NIKO neće u Srbiji jer si običan strani agent i nvo plaćenik.

Ulqin
06.03.2023-20:29 20:29

Pogresna teza! Nezavisna CG je trenutno taoc Djukanovica i njegove zaostavstine. Dok on ne ode srece nema . A kad ode bice tesko, osilice se cetnici i Srbija, ali ce ostati zdravo tkivo koje ce voditi CG u pravu nezavisnost. “Ne pravi se pita od g*****” kaze poslovica.