Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Gradska RTV uputila pismo ambasadama: Od pobjede na lokalnim izborima konstantno se prijeti smjenama Savjetu, menadžmentu, uredništvu i novinarima

Budući da je riječ o nedemokratskom ponašanju, neprihvatljivom u državama iz kojih dolazite, molimo vas da što hitnije organizujete sastanak sa predstavnicima naše medijske kuće

Uredništvo Gradske RTV uputilo je pismo Delegaciji Evropske unije, Evropskoj komisiji i ambasadama zemalja Kvinte u kojem se ističe da od pobjede na lokalnim izborima 23. oktobra 2022, vladajuća struktura u Glavnom gradu konstantno prijeti smjenama i revanžizmom Savjetu, menadžmentu, uredništvu i novinarima Gradske TV.

Pismo Gradske RTV prenosimo u cjelosti:

Poštovane ekselencije,

riječ je o Lokalnom javnom emiteru RTV Podgorica, čiji je osnivač Glavni grad; o jedinoj televiziji u Crnoj Gori koja je, tokom protekle dvije i po godine, argumentovano i profesionalno otvarala pitanja brojnih neustavnih i nezakonitih poteze dvije Vlade, njenih ministara i državnih funkcionera: korupcije, organizovanog kriminala, šverca cigareta, partijskog zapošljavanja, kršenja ljudskih prava i sl.  Naglašavamo da smo, baveći se pomenutim društvenim anomalijama, generisanim od strane najviših državnih službenika, kao “drugu stranu” uvijek pozivali predstavnike vlasti, o čemu postoje brojni dokazi – pozivi, mailovi, sms poruke upućene državnim službenicima. Gotovo ni na jedan od tih poziva predstavnici vladajuće koalicije nijesu se odazvali, što im je kasnije poslužilo da nas optuže za “neprofesionalnost” i “jednostranost”.

U napadima na Gradsku televiziju i u brutalnim prijetnjama revanšizmom prednjači pulmološkinja i aktuelna predsjednica  podgoričke Skupštine, dr Jelena Borovinić Bojović.

Po istoj matrici po kojoj su njoj bliske političke i društvene strukture prethodne dvije i po godine dehumanizovale i satanizovale političke i ideološke protivnike, kao i predstavnike crnogorskog i manje brojnih naroda, tako danas dr Borovinić Bojović ponovo prijeti da će se “ozbiljno pozabaviti Gradskom TV” (Boje jutra, TV Vijesti, 24/04/23). Ova ostrašćenost predsjednice podgoričke Skupštine, koja prelazi u opsesiju, izaziva uznemirenost i strah od gubitka posla kod novinara i urednika Gradske TV; istovremeno, neminovno dovodi do autocenzure.

Budući da je riječ o nedemokratskom ponašanju, neprihvatljivom u državama iz kojih dolazite, molimo vas da što hitnije organizujete sastanak sa predstavnicima naše medijske kuće.

Srdačni pozdravi

Uredništvo RTV Podgorica

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve