Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

Ministarka Gorčević se zahvalila na prijateljskoj podršci Češke na putu ka EU i zalaganju te države za integraciju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu.

Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo da vam pomognemo da ubrzate sprovođenje reformi i da nam se uskoro pridružite, kao 28. članica EU, kazao je češki ministar za evropska pitanja Martin Dvoržak u razgovoru sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević.

“Češka je veliki zagovornik politike proširenja na Zapadni Balkan, ali EU i države članice, očekuju da vide rezultate reformi”, kazao je Dvoržak.

Iskazao je, kako je navedeno u saopštenju MEP-a, zadovoljsto dinamikom i kvalitetom reformi koje novi saziv Skupštine i Vlada preduzimaju s ciljem ubrzanja procesa pristupanja EU.

„Vaši rezultati u posljednja tri mjeseca su jasna poruka državama članicama. To nas raduje i računajte na nastavak političke i ekspertske podrške Češke Republike s ciljem skore i uspješne finalizacije vašeg evropskog puta“, poručio je Dvoržak.

Ministarka Gorčević se zahvalila na prijateljskoj podršci Češke na putu ka EU i zalaganju te države za integraciju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu.

„Crnu Goru očekuju najzahtevnije reforme koje moramo sprovesti u veoma kratkim rokovima. Želim da Vas uvjerim da su ova Vlada, Skupština i pregovaračka struktura spremne da daju svoj maksimum, kako bismo ispunili ključne ciljeve koje smo zacrtali. Ti ciljevi se odnose na dostizanje evropskih standarda i kvaliteta života i članstvo u EU“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da postoji odlučnost sve tri grane vlasti da se do ljeta ispune privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, a da Crna Gora od jeseni krene sa privremenim zatvaranjem svih ostalih pregovaračkih poglavlja.

„To je prioritet ove Vlade i naša obaveza prema građanima koji u visokom procentu, od skoro 80 odsto, podržavaju put Crne Gore prema EU“, zaključila je Gorčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Caramdjordje
28.02.2024-12:36 12:36

Ova Mandiceva ortakinja zeli CG u EU?Lazi lazo da se veseelimo!