Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Glasači u Ohaju podržali zaštitu prava na abortus, demokrate pobijedile u Virdžiniji

Glasači u državi Ohajo odobrili su ustavni amandman kojim se garantuje pristup abortusu i drugim oblicima reproduktivne zdravstvene zaštite

Godinu prije narednih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, demokrate i zagovornici prava na abortus odnijeli su niz pobjeda na izborima u nekoliko američkih država u utorak.

Glasači u državi Ohajo odobrili su ustavni amandman kojim se garantuje pristup abortusu i drugim oblicima reproduktivne zdravstvene zaštite.

Mjera je usvojena poslije prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da poništi odluku Rou protiv Vejda iz 1972. godine, koja je štitila prava na abortus.

Ohajo je bila jedna od nekoliko država u kojima je zabrana abortusa stupila na snagu kao rezultat odluke suda.

Prije Ohaja, birači u nekoliko drugih država, uključujući Kaliforniju, Kanzas, Kentaki, Mičigen, Montanu i Vermont, usvojili su inicijative za zaštitu pristupa abortusu poslije prošlogodišnje presude Vrhovnog suda.

U Kentakiju, demokratski guverner Endi Bešer osvojio je novi mandat poslije kampanje tokom koje se zalagao za izuzetke od skoro potpune zabrane abortusa u državi.

Glasači u Virdžiniji uništili su nadanja republikanskog guvernera Glena Jangkina da će državno zakonodavstvo staviti pod kontrolu svoje stranke. Demokrate su zadržale tanku većinu u državnom Senatu i vratile većinu u Domu delegata.

Jangkin je predložio uvođenje zabrane abortusa poslije 15 nedjelja u Virdžiniji, osim u slučajevima silovanja, incesta ili ako je život majke ugrožen. Demokratska većina u skupštini će blokirati taj prijedlog.

Republikanci su u utorak pobijedili u državi Misisipi, gdje je guverner Tejt Rivs pobijedio demokratu Brendona Prislija i dobio drugi mandat.

U novembru 2024. će biti organizovano mnogo više izbora na nacionalnom i državnim nivoima. Prije svega – tu su predsjednički izbori, a bira se i svih 435 članova Predstavničkog doma kao i trećina senatora.

Takođe će biti održani specijalni izbori za završetak posljednjih godina mandata u Senatu za dva mejsta, jedno upražnjeno smrću demokratkinje Dajan Fajnstajn, a drugo ostavkom republikanca Bena Sasa koju je podnio kako bi postao predsjednik univerziteta.

Demokrate trenutno imaju tijesnu većinu u Senatu, dok republikanci imaju malu većinu u Predstavničkom domu.

Jedanaest država održaće izbore za guvernera 2024. godine, dok će birači u većini od 50 država glasati u zakonodavnim trkama

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve