Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

GI ”21.maj”: Parlamentarna većina krši izborni zakon

''Parlamentarna većina još jednom pokazala da ignoriše konstitucionalnu demokratiju, očigledno krši izborni zakon i izvrgava ruglu institut hitnog zakonodavnog postupka''

Dezorijentisana parlamentarna većina od dana kada je sastavila najpogubniju i najnesposobniju vladu u istoriji crnogorskog višestranačja narušava principe ustavne države i izborne demokratije, kazali su članovi Koordinacionog odbora GI “21.maj” Rade Bojović i Vladimir Šibalić.

“To je ovoga puta potvrdila i sa predloženim dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. Bježeći od već zakazanih izbora u Prijestonici, Mojkovcu i Petnjici, lideri tragikomične vlasti su, nasuprot Ustavu i izbornom zakonodavstvu, smislili kako da odlože unaprijed izgubljene izbore”, kazali su Bojović i Šibalić.

Pritom su, ističu, prekršili demokratski duh Ustava kojim se ograničava izborni mandat, zatim Zakon o izboru poslanika i odbornika gdje je mandat odbornika imperativno vezan za četiri godine, kao i Poslovnik o radu Skupštine Crne Gore koji jasno propisuje kada postoji hitni postupak za donošenje zakona.

“Radi javnosti, napominjemo da se zakonodavni hitni postupak može sprovesti samo ukoliko treba urediti pitanja i odnose nastale usljed okolnosti koje nijesu mogle da se predvide a nedonošenje zakona moglo bi da prouzrokuje štetne posljedice, kao i u slučaju kada je zakon neophodno usaglasiti sa evropskim pravom i međunarodnim ugovorima i konvencijama”, navode Bojović i Šibalić.

Dakle, ovim je, kažu, parlamentarna većina još jednom pokazala da ignoriše konstitucionalnu demokratiju, očigledno krši izborni zakon i izvrgava ruglu institut hitnog zakonodavnog postupka.

“Pritom, pozivanje na prethodne sporne ili neustavne slučajeve samo dodatno potvrđuje o kakvoj se vlasti radi. Kada ovome dodamo i činjenicu da se protivustavno predlaže retroaktivna primjena dopunjenog Zakona o lokalnoj samoupravi onda je jasno zbog čega ovakvu pravnu lakrdiju treba ignorisati i istovremeno sprovesti zakoniti izborni proces u pomenute tri opštine”, zaključili su oni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Walter
08.11.2021-11:44 11:44

Poštovani prijatelji iz GI 21 MAJ,
Ne dobija se povjerenje naroda svakodnevnim komentarisanjem i objašnjenjem očiglednog i jasnog.
Bilo bi interesantnije da novim idejama,novim znanjem i originalnim rešenjima osvježite političku scenu Crne Gore.
Naprimjer mogli bi da nama koji Vas pratimo iz dana u dan pomognete da se izbornim zakonodavstvom uvedu u izborni sistem “OTVORENE LISTE” jer postojeći izborni zakon je zakon privilegija jednih te istih ljudi.
ZAŠTO NE RADITE NA TOME I PODRŠKA NEĆE IZOSTATI? Zašto ne napravite okrugli sto na tu temu ?