Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić: Popis stanovništva odložen za 3. decembar

''Postoje trenuci, odluke i postupci kroz koje sazrijevamo kao društvo. Večerašnja odluka opozicije, kao i upravo izglasana odluka na sjednici Vlade o odlaganju popisa za 3. decembar i jedinstveni stav o tome je korak u tom pravcu. To je dokaz da sazrijeva nova politička svijest u kojoj je interes društva i države iznad svega'', rekao je Spajić na konferenciji za medije

Premijer Milojko Spajić je saopštio da će popis umjesto sjutra početi 3. decembra. Sa tom odlukom saglasni su i u Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Predsjedništvo Demokratske partije socijalista, na večeras održanoj sjednici, konstatovalo je da novo odlaganje popisa predstavlja najbolju potvrdu ispravnosti svog stava da još uvijek nijesu ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa stanovništa u Crnoj Gori. Međutim, partija vlasti DNP bila je protiv  odlaganja popisa.

”Postoje trenuci, odluke i postupci kroz koje sazrijevamo kao društvo. Večerašnja odluka opozicije, kao i upravo izglasana odluka na sjednici Vlade o odlaganju popisa za 3. decembar i jedinstveni stav o tome je korak u tom pravcu. To je dokaz da sazrijeva nova politička svijest u kojoj je interes društva i države iznad svega”, rekao je Spajić na konferenciji za medije.

On je istakao da je među parlamentarnom većinom bilo rezervi po pitanju namjere dijela opozicije koja je najavila bojkot.

”To ne čudi s obzirom na ono što se izdešavalo prethodnih  dana. Međutim Vlada je donijela odluku i dobar dio većine je uz ovu odluku. To će se pokazati kao dobra odluka i da će se oni koji su s pravom biti skeptični, na kraju biti zadovoljni”, rekao je Spajić.

Premijer je istakao da je ovo bio najinkluzivniji mogući proces.

”Sve političke partije su bile dio ovog procesa – partije, nvo… Svi su dali doprinos, došlo je do potpisivanja sporazuma, a i parlament je donio doprinos izglasavanjem izmjena Zakona o popisu”, rekao je Spajić.

Na sve izazove je, kako je istakao, odgovoreno u rekordnom roku i za manje od mjesec je zatvoren jedan zahtjevan proces.

”Od nule smo ga doveli do toga da su praktično svi zadovoljni. Imamo kontrolu procesa neviđenu dosad, nije  takva postojala 2011. ni 2003. – na pet kopalja većem nivou je nego tada. Popis će kvalitativno pokazati da smo napredovali kao društvo u posljednjih 10 ili 20 godina”, naveo je Spajić.

Vrijeme će pokazati, naglasio je Spajić, da je bilo bitno da se krene u potpuno drugačiji pristup rješavanju problema.

Predsjedništvo DPS o popisu: Novo odlaganje potvrda ispravnosti našeg stava, daćemo puni doprinos da se uslovi ispune do 3. decembra

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista, na večeras održanoj sjednici, konstatovalo je da novo odlaganje popisa predstavlja najbolju potvrdu ispravnosti svog stava da još uvijek nijesu ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa stanovništa u Crnoj Gori.

“U tom kontekstu, spremni smo da u novom roku damo puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra, čime bi čitav proces bio inkluzivan, transparentan i koji bi garantovao fer i poštene rezultate”, navode iz DPS-a.

Time bi, dodaju, još jednom pokazali da je dogovor različitih političkih subjekata moguć.

“Demokratska partija socijalista neće tolerisati bilo čije namjere i aktivnosti koje bi imale za cilj jednostrano donošenje odluka koje mogu biti u suprotnosti sa državnim interesima”, zaključuje se.

Sastanak partija vlasti

Nakon sastanka medijima se kratko obratio predsjednik DNP-a Milan Knažević koji je kazao da je protiv odlaganja popisa stanovništa.

On smatra da DPS namjerno opstruira i iskorišćava vrijeme za dijalogom.

“Izašli smo im u susret od softvera do popisnih komisija, raspisali smo nove oglase da bi se prijavili njihovi članovi… Žele da ovaj proces odvlače u nedogled kako bi se ušlo u Novu godinu. DPS u ovom trenutku je vjerovatno najanticrnogorska partija”, rekao je Knežević.

Za sada nijedan drugi akter sastanka nije se izjašnjavao o predlogu premijera Spajića, a očekuje se i njegov stav nakon razgovora sa predstavnicima vladajućih stranaka.

Spajić je danas u Baru nakon najave DPS da će ovaj proces bojkotovati, kazao da čini posljednji ustupak opoziciji, te da ne vidi razlog za odlaganje popisa jer je sve pripremljeno, a mehanizmi kontole mnogo veći nego 2011. i nego u drugim državama koje se mogu uporediti sa Crno Gorom.

On je rekao ako se njegov predlog ne prihvati popis će početi sjutra kako je i planirano.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pješivac
29.11.2023-18:45 18:45

Dok ne skinete zadnji BILBORD sa lažima nezapamćenih po crnogorskim putevima nema popisa. To je uslov pored ostalih koje tražimo.

Milutin
29.11.2023-20:54 20:54

Ovo je izdaja crnogorskog identiteta.
Ko je DPS da daje saglasnost na ovu izdaju.
Slijediću svoju savjest i instrukcije Crnogorske Evropske Partije.
Koja je to pravda da srpska propaganda drži bilborde sa lažima i da im se ja još divim!
NIKAD!

Pivljanin
29.11.2023-22:07 22:07

Opozicija misli da je riješila neke ili sve probleme a iza svih tih kao tiješrnjs stojala je prevara vlasti u pokušaju.
Danas je opozicija tek shvatila da nije bila u neke komisije, a nijesu ni znali da te komisije postoje!
Ovo je prevara gradjana Crne Gore.