Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: MUP i UP da obrate pažnju na djelovanje kozačkih udruženja i njihove aktivnosti

Građanska inicijativa 21. maj pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Upravu policije da obrate pažnju na, kako su kazali, djelovanje različitih kozačkih udruženja u Crnoj Gori i provjere zakonitost njihovih različitih aktivnosti

Građanska inicijativa 21. maj pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Upravu policije da obrate pažnju na, kako su kazali, djelovanje različitih kozačkih udruženja u Crnoj Gori i provjere zakonitost njihovih različitih aktivnosti.

“Prilikom jučerašnjeg obilježavanja Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne u Danilovgradu primijećen je jedan broj osoba u uniformama što je prilično uznemirilo javnost, posebno zbog činjenice da se nije radilo o zvaničnim uniformama bilo koje od javnih službi koje štite ili služe građane i građanke Danilovgrada i Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Okupljanje je, kako navode, nažalost imalo i politički karakter jer je dio prisutnih burnim aplauzom pozdravio ambasadora Ruske federacije u Crnoj Gori i pored činjenice što ta zemlja sprovodi okupaciju Ukrajine, a njena vojska pristupa brojnim povredama međunarodnog humanitarnog prava.

“Govor ambasadora Ruske federacije je bio i sasvim lažan jer se zahvalio navodnoj podršci i ljubavi prema aktuelnim vlastima Rusije iako se građani Crne Gore masovno protive ratu i ruskoj imperijalističkoj ratnoj politici. Neprimjeren nastup, politički motivisan i mimo diplomatskih standarda, oslonjen na manipulaciji, imala je i otpravnica poslova Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori zbog čega vjerujemo da će adekvatrno reagovati Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Građanska inicijativa 21. maj apeluje da se zaustavi dalja militarizacija vjerskog života i crnogorskog društva.

“Kozačke formacije u Crnoj Gori nijesu folklorna niti kulturno umjetnička društva a postojanje, djelovanje i javno eksponiranje parabezbjednosnih grupa je neprihvatljivo i opasno. Žao nam je što se jedan vjerski skup pretvorio u militanti događaj na kojem je otvoreno promovisan ruski uticaj i slavljena zločinačka politika aktuelnolg rsukog predsjednika Vladimira Putina“, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve