Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Crna Gora prva po broju beskorisnih i toksičnih partija

''Reforma političkog i izbornog sistema preduslov napretka''

Poznato je da je Crna Gora prva u Evropi po broju stranaka po glavi stanovnika, da bi danas postalo jasno da je i prva po broju beskorisnih i toksičnih partija. Kao i po broju neodgovornih i nekompetentnih partijskih funkcionera motivisanih materijalnom dobiti, službeničkim i diplomatskim namještenjima, saopštili su iz Građanske inicijative 21. maj.

Prema njihovim riječima, partije su svedene na interesne grupe bez ideologije, uvjerenja i spremnosti na posvećenost državnom interesu ili preobražaju urušenog društva.

„U prilog tome najbolje svjedoče populističke retorike i prakse ubjedljive većine stranaka, kao i bijeg od rješavanja pitanja koja se smatraju zabrinjavajućim, teškim ili nepopularnim. Time su crnogorski političari mahom postali manekeni jeftine misli, providnih obmana i plitičkog propagandizma“, ocijenili su iz GI 21. maj.

Protekli dani, kako su kazali, dodatno svjedoče o degutantnim prilikama u crnogorskim partijama.

„U susret izborima stranke se raspadaju iznutra ili se naprasno tope dojučerašnja savezništva a sve radi prizemnih interesa, ličnih kalkulacija ili tzv. realne politike iza koje se krije samo naličje partija kojima je do opšteg interesa stalo koliko do “lanjskog snijega”. Crna Gora je već godinama talac komercijalizovanih stranaka i samoživih lidera kojima je po “prosvijećenosti, skromnosti i patriotizmu” još jedino konkurentna Srpska crkva“, istakli su GI 21. maj.

Ipak, dodaju oni, ohrabrujuće je to da ovih dana prisustvujemo ekspresnom urušavanju i potencijalno blagodarnom nestanku s političke scene niza dojučerasnjih parazitskih i trgovačkih političkih grupa.

„Ono što je i dalje demotivišuće je činjenica da će i budući sastav Parlamenta okupiti niz demagoških, spletkaroških i nekompetentnih stranaka i klimavih saveza ali to je cijena koju će društvo morati da plati dok ne sazri i ne shvati da je reforma političkog i izbornog sistema preduslov napretka i iole uspješne proevropske politike“, poručili su iz GI 21. maj.

Do tada je, kako su istakli, bitno da što manje građana pruži podršku ovakvim partijama, kao i da građani što angažovanije djeluju kroz društveni aktivizam i učestvuje u kreiranju javnih politika.

„Time će se poboljšati i ukupna društvena klima i suzbijati partitokratska praksa“, zaključili su iz GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve