Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Činjenice o genocidu u Srebrenici uključiti u crnogorsko obrazovanje

Predsjednik Vlade i resorna ministarka su obavezni da doprinesu uspostavljanju odgovornog obrazovanja koje ne smije da se opstruira i ometa populističkim pritiscima koje se svode na vjerovanje da je istinita ona interpretacija koja nije zasnovana na utvrđenim činjenicama i međunarodnoj pravdi, poručuju iz GI 21. maj

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” uputila je zahtjev predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić zahtjev da preduzmu potrebne aktivnosti kako bi se Rezolucija o genocidu u Srebrenici Skupštine Crne Gore implementirala u obrazovne programe i udžbeničku literaturu i tako napokon pomoglo mladima da razumiju i prihvate činjenice o prošlosti.

GI “21. maj” vjeruje da se putem obrazovanja dugoročno podržavaju mir i pomirenje i stvara odgovorna građanska i politička kultura.

“Integrisanjem teksta i značaja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorsko obrazovanje podržaće se pravda, transformacija i prevencija sukoba.

Predsjednik Vlade i resorna ministarka su obavezni da doprinesu uspostavljanju odgovornog obrazovanja koje ne smije da se opstruira i ometa populističkim pritiscima koje se svode na vjerovanje da je istinita ona interpretacija koja nije zasnovana na utvrđenim činjenicama i međunarodnoj pravdi”, navodi se u saopštenju GI “21. maj”.

Podsjećaju da je Skupština Crne Gore nedavno usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“GI “21. maj” je 18. juna 2021. godine, dan nakon usvajanja, na javnom okupljanju ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava organizovala prvo javno čitanje istorijski važnog dokumenta koji može istinski da doprinose boljem razumijevanju i pomirenju u regionu i u Crnoj Gori i usmjeri društvo u pravcu prihvatanja nespornih činjenica i temeljnjih vrijednosti.

Postignuti društveni i politički konsenzus bez poricanja genocida i relativizovanja bilo kojeg zločina zaslužuje da bude dalje pretočen u svakodnevni život kako bi se podržali evropski procesi, pomirenje i društvena kohezija u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve