Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Garčević: Sjetimo se uloge SPC u ratovima u bivšoj SFRJ i ugošćavanja zločinca Arkana

Ističe da ''nije nikakva tajna da je SPC, kao i veliki dio političke javnosti u Srbiji, nezavisnost Crne Gore doživjela kao incident, kao nešto što je trebalo spriječiti''

Ovo je momenat da se podsjetimo na ulogu Srpske pravoslavne crkve u ratovima u bivšoj SFRJ, naročito u Bosni i Hercegovini. Ne zaboravimo da je SPC otvoreno podržavala zločince kao što je Arkan (Ražnatović) i da je on bio zvaničan gost u Mitropoliji crnogorskoj – istakao je za Pobjedu profesor Univerziteta u Bostonu (SAD) Vesko Garčević, komentarišući transkripte sa „Skaj aplikacije“ koji ukazuju da je Srpska pravoslavna crkva u susret izborima 2020. godine u Crnoj Gori preko mafije, škaljarskog klana naručivala oružje – 100 “kalašnjikova“.

Garčević upozorava za Pobjedu da je “ozbiljnost ovog slučaja izuzetna“.

“Očekujem da državni tužilac preduzme sve mjere da bi provjerio autentičnost komunikacije. Ukoliko se pokaže istinitom, ovakvi pokušaji subverzivnog djelovanja, uz podršku SPC, predstavljaju najozbiljniji oblik kriminala i ne mogu se odvojiti od opšte borbe protiv kriminala, na kojoj insistira Evropska unija. Prema tome, ovome treba pristupiti sa istom ozbiljnošću kao i ostalim slučajevima kriminalnih aktivnosti u zemlji”, kategoričan je Garčević.

Ističe da ”nije nikakva tajna da je SPC, kao i veliki dio političke javnosti u Srbiji, nezavisnost Crne Gore doživjela kao incident, kao nešto što je trebalo spriječiti”.

“A kad se nije moglo spriječiti, onda bi Crnu Goru trebalo dovesti „k poznaniju prava“. Uticaj crkve, a preko nje i Beograda, na sastav Vlade nakon izbora u 2020. je bio evidentan, ali ova informacija, ako se dokaže, ukazuje na to do koje mjere je trebalo ići na destabilizaciju Crne Gore kako bi se ti ciljevi ostvarili”, naglašava Garčević.

Kategoričan je da bi „ove činjenice trebalo da obavežu državnog tužioca da ozbiljno i po hitnom postupku prouči autentičnost komunikacije“.

“Ako se dokaže istinitost, tužilac mora da sprovede potrebne mjere protiv onih koji su učestvovali u planiranju subverzivnih aktivnosti “, zaključio je Garčević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Amela
26.08.2022-08:12 08:12

Tako je zamislite da ZDRAVKO KRIVOKAPIC odbije potpiast ugovor sa SPC-znaci CUVA SVOJE OGNJISTE od zla A da jedan ABAZOVIC koji je vise SPC-CRKAVA POSJETIJO nego sto je Ucionice u SKOLI ucio !E sad zamislite sta je stijo da uradi od CG  a da tuzilastvo i dalje suti !!-

tuziocinaklupu
26.08.2022-12:01 12:01

Je li moguce da vam posle svega sto vidite nije jasno da je tuzilastvo dio kriminalne organizacije ( mada je neke mozda samo strah od Abaza i njjegovih kriminalaca!)