Četvrtak, 19 Maja, 2022
Rubrika:

Gafarova i Alijev Bečiću: Azerbejdžan je prijatelj Crnoj Gori, vidimo sjajnu budućnost pred nama

Napominjući da je ovo njegova prva zvanična posjeta Azerbejdžanu, Bečić je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je na poziv predsjednice Gafarove, nakon samo tri mjeseca od njihovog prvog susreta u Atini posjetio Baku zahvalivši na gostoprimstvu i lijepom dočeku

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se, prilikom zvanične posjete Republici Azerbejdžan, sa predsjednicom Skupštine Sahibom Gafarovom.

Navodeći da je kvalitetan parlamentrani dijalog neophodan i važan preduslov koji otvara značajan broj mogućnosti za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa, Bečić je kazao da ga raduje dostignuti stepen saradnje dvije države i poručio da su upravo posjete na najvišem nivou potvrda prijateljstva dvije zemlje, ali i prilika više za dalje sagledavanje unaprijeđenja modaliteta saradnje i snaženje sveukupnih odnosa Crne Gore i Azerbejdžana.

Napominjući da je ovo njegova prva zvanična posjeta Azerbejdžanu, Bečić je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je na poziv predsjednice Gafarove, nakon samo tri mjeseca od njihovog prvog susreta u Atini posjetio Baku zahvalivši na gostoprimstvu i lijepom dočeku.

„Odnosi Azerbejdžana i Crne Gore razvijaju se značajno na međuparlamentarnom nivou. Postoje i mogućnosti za jačanje ovih veza u nizu drugih oblasti“, dodao je on.

Foto: Skupština
Foto: Skupština

Predsjednica Skupštine Azerbejdžan je istakla da Crna Gora i Azerbejdžan njeguju sjajne bilateralne odnose, te da postoji interesovanje, ali i potreba za intenziviranjem saradnje u brojnim oblastima.

Ističući zadovoljstvo intenzivnim političkim dijalogom na visokom nivou koji u kontinuitetu njegujemo Gafarova je istakla da su poslanici, kao direktni predstavnici naroda, ti koji bi trebali najsnažnije saradjivati.

“Imamo mnogo prostora da osnaživanje saradnje sa Crnom Gorom, a smatram da tu veliku ulogu igraju izabrani predstavnici naroda, poslanici. Zato koristim ovu priliku da uputim zvanični poziv predstavnicima grupe prijateljstva u crnogorskom Parlamentu da posjete Azerbejdžan“, istakla je Gafarova dodajući da se nada da će se „prijateljska saradnja, kakvu imaju ova dva parlamenta, nastaviti još jačim intezitetom“.

Tokom zvanične posjete Azerbejdžanu predsjednik Bečić sastao se i sa predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Predsjednik Azerbejžana je Bečiću poželio srdačnu dobrodošlicu navodeći da će upravo ova posjeta nesumnjivo uticati na jačanje saradnje na najvišem nivou dvije zemlje, poželivši crnogorskoj delegaciji prijatan boravak i uspješnu posjetu.

Alijev je kazao da je posjeta Bečića veoma važna jer „imamo priliku da razgovaramo o planovima i viziji razvoja odnosa naše dvije zemlje“.

On je istakao da je azerbejdžanskom narodu velika čast to što u glavnom gradu Podgorici postoji ulica nazvana po glavnom gradu Azerbejdžana, Baku, kao i spomenik u Kraljevom parku posvećen poznatom azerbejdžanskom piscu Huseinu Džavidu.

Alijev je kazao da vjeruje da će Crna Gora biti naredna članica Evropske unije, te da se nada da će to biti u najkraćem mogućem roku.

Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da dvije zemlje razvijaju sadržajne i dinamične odnose, zasnovane na prijateljskim vezama, Bečić je istakao da očekuje da će kvalitetna bilateralna saradnja biti dodatno osnažena i proširena u svim poljima od zajedničkog interesa.

,,Otvaranjem Diplomatske kancelarije u Bakuu u aprilu 2019. godine, i akreditovanjem nerezidentnog ambasadora pri RA, sa sjedištem u Ankari, Crna Gora je potvrdila značaj koji pridajemo jačanju sveukupnih, a naročito privrednih i kulturnih veza sa Azerbejdžanom“, kazao je Bečić.

On je iskoristio priliku da pohvali i aktivnosti Diplomatske Misije Azerbejdžan u Crnoj Gori koje su vidno usmjerene ka jačanju prijateljskih i bliskih veza i unapređenju saradnje.

Bečić je ukazao na značaj unapređenja saradnje u dijelu infrastrukture, direktnim stranim investicijama, turizma i domenu energetike, gdje, kako je istakao Crna Gora prepoznaje značaj Azerbejdžana.

Foto: Skupština
Foto: Skupština

“Pozdravljamo inicijativu za rad na Sporazumu o strateškom partnerstvu koji bi bio još jedna kvalitetna formalna osnova za dalje unapredjenje političkih, ekonomskih i kulturnih veza dvije zemlje”, saopštio je Bečić ističući zadovoljstvo činjenicom da je Azerbejdžan u 2019. bio najveći strani investitor u Crnoj Gori.

Navodeći da Crna Gora cijeni interesovanje azerbejdžanske strane za ulaganje u infrastrukturne objekte, posebno saobraćajnu infrakstrukturu, kao jednu od ključnih oblasti za investicije i važnim preduslovom za jačanje ekonomske saradnje, Bečić je podsjetio i na realizaciju velikog projekta ,,Portonovi“, koji je ovog ljeta završen i bilježi popularnost među posjetiocima.

„U tom smislu raduje činjenica da je svjetski poznat hotelski lanac One&Only prepoznao i odobrao baš Crnu Goru kao prvu destinaciju u Evropi gdje će otvoriti svoj luksuzni rizort. Otvaranjem ovog hotelskog lanca nesumljivo se podstiče pozicioniranje Crne Gore kao luksuzne destinacije”, zaključio je on.

Predsjednik Bečić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti R. Azerbejdžan, na poziv predsjednice Skupštine Sahine Gafarove.

Najnovije

Tužna priča

Piše: Milutin Cerović Izvesna bahata verska organizacija koja nije registrovana u Crnoj Gori, verovali ili ne imala je svoju političku vladu u sred te iste...

Crnogorski emancipatori i žrtvenici u borbi protiv likvidacije i nasilne aneksije Crne Gore

Za aktuelno.me Piše: Novak Adžić Nakon tragične, katastrofalne, CRNOGORSKE 1918. godine,  kolašinski prostor, našao se na raskršću i raspeću jedne nove epohe, koja je bila prekretnica...

Sjutra sunčano

Sunčano. Na sjeveru, po kotlinama, moguća ponegdje kratkotrajno jutarnja magla. Vjetar sjeverni i sjeveroistočni, mjestimično umjeren do jak, tokom dana će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Izložba ”Vento dell’Est” umjetnika Aleksandra Đuravčevića od sjutra u Galeriji Art

Izložba “Vento dell’Est” umjetnika Aleksandra Đuravčevića biće otvorena sjutra (20 časova) u Galeriji Art, saopšteno je iz PR tima JU Muzeji i galerije Podgorice. Aleksandar...

Radulović: Još 25 svjetskih destinacija na Aerodromima, od kojih su nove Tel Aviv, Rijad,...

Aerodromi Crne Gore će 2022. godinu, kako se nadamo, završiti boljim poslovnim rezultatom u odnosu na prošlu, očekuje zamjenik izvršnog direktora kompanije, Petar Radulović. On je...

Najčitanije

Povezano

Bečić: Sačuvaćemo i jačati ekonomsku slobodu naših građana

Sačuvaćemo i jačati ekonomsku slobodu naših građana, jer tako najbolje čuvamo Crnu Goru, kazao je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić povodom početka isplate naknada majkama...

Bečić u Budvi: Vrijeđa inteligenciju kada kažu da odlažu izbore zbog turističke sezone

Posebno vrijeđa inteligenciju kada kažu da odlažu izbore zbog turističke sezone, a sjećamo se da su 2020. godine zakazali parlamentarne izbore umjesto u oktobru...

Seyran Mirzazada – Azerbejdžan i Crna Gora u srcu

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista Na jučerašnji dan 9. maj rođen je jedan od najčasnih sinova Azerbejdžana, Seyran Mirzazada direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj...

Šaranović: Bečić na meti kriminalnih klanova zato što nema cijenu

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović saopštio je da je lider te partije Aleksa Bečić godinama “na meti najmonstruoznijih kriminalnih klanova, samo zato što nema cijenu”. 'Podsjećamo...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve