Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

FPN Sarajevo se ogradio od Abazovića: Izjava je uvreda i nanošenje boli svakom preživjelom

Abazović, je morao osuditi negiriranje i slavljenje genocida u redovima svojih dojučerašnjih političkih saveznika, prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, ali i instituciji sa kojom nastoji potpisati Temeljni ugovor, saopštio je dekan Sead Turčalo koji je bio profesor crnogorskom premijeru

“Izjava premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, uvreda je i nanošenje boli svakom preživjelom od genocida i svakom čovjeku koji razumije šta je genocid.

Genocidno nasije nad Bošnjacima koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici isključivo je vršeno zbog toga što su Bošnjaci. To je jasno i opetovano potvrđeno presudama Međunarodnog tribunala u Hagu, ali i presudom Međunarodnog krivičnog suda”, izajvio je za Politicki.ba prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Abazović je svojevremeno bio student ovog fakulteta.

“U svom govoru premijer Crne Gore, Abazović, je morao osuditi negiriranje i slavljenje genocida u redovima svojih dojučerašnjih političkih saveznika, prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, ali i instituciji sa kojom nastoji potpisati Temeljni ugovor.

Govoriti na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici zahtjeva takve jasne stavove i pijetet prema žrtvama i mjestu na kojem se govori.

Svaka druga višesmislena, relativizirajuća poruka je uznemiravanje žrtava, uvreda i skrnavljenje onih čiji su ostaci našli svoj smiraj u Potočarima”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
11.07.2022-22:12 22:12

Gospodine,nije to nas premijer..to je najvece..smece drzave CG..nema dana..da CG..vara i unistava..Nazalost,nasi politicari gledaju i pricaju..a ovi vjernici crkve Srbije..koji su istog misljenja..popa Micovica..sute..cak se iz unutrasnjosti ismijavaju..jer ti isti..iz crkve Srbije su odlikovali najvece zlocince Srebrenice..Vjerujtemi stidim se iz koje drzave poticem…
Vas bol..samo Vi mozete osjetiti..i oni koji su uz Vas….Srebrenica je bila najveci zlocin..posle Hitlera..
jos na kraju…da sam ja tu bila..u toj sali–dje je Abazovic drzao govor..ja licno bi ustala(iako nijesam muslimanka)i pljunula ga u lice…