Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Formiran Podgorički klub: Budućnost EU je budućnost Zapadnog balkana

Podgorički klub, čiji su članovi bivši predsjednici i premijeri zemalja regiona, osnovan je danas u glavnom gradu Crne Gore. Cilj kluba će, kako je saopštio bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, biti da promoviše budućnost Zapadnog Balkana i stvara ambijent za rješavanje problema iz prošlosti u susret evropskoj budućnosti.

foto Filip Filipović, standard.co.me

U našu zemlju, na poziv bivšeg predsjednika Vujanovića, koji je bio domaćin Osnivačke skuptšine, doputovali su raniji predsjednici Makedonije Branko Crvenkovski, Slovenije Danilo Tirk, raniji predsjednici vlada Srbije Mirko Cvetković i Hrvatske Jadranka Kosor i kao i raniji predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija. Bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju nije doputovao u Podgoricu iako je bio najavljen .

Bivši predsjednik Vujanvoić, koji je bio iznenađen veoma velikim odzivom novinara, kazao je da je to dokaz “da su krenuli sa pravom stvari”.

foto Filip Filipović, standard.co.me

“Želimo da ovo udruženje bude najotvorenije udruženje koje se neće baviti dnevnopolitičkim stvarima. Ovo je osnivačka skupština Podgoričkog kluba koji je formiran da bi dobili priliku da promovišemo viziju budućnosti Zapadnog Balkana na međunarodnom adresama. Ovo je novi narativ za Zapadni Balkana do 2030. godine, a cilj je da ovaj klub pomogne da se stvori ambijent za rješavanje problema. Imaćemo sastanke i u Zagrebu i Ljubljani”, poručio je Vujanović.

foto Filip Filipović, standard.co.me

On je objasnio u kom svojstvu će se koristiti termin “novi narativ”.

“Novi narativ se zove zato što se nećemo baviti prošlošću i istorijom, već sadašnjošću i budućnošću. Danas ćemo imati sastanak sa predsjednikom države, Vlade i Skupštine. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati i sastanak sa privrednim komorama zemalja, predsjednicima i premijerima zemalja ali sa predstavnicima Evropske komisije”, poručio je bivši crnogorski predsjednik.

pg2
Lagumdžija foto Filip Filipović, standard.co.me

Odnose u region, kako je ocijenio, treba unapređivati na temelju princupa EU i UN i afirmacijom dobrosusjedskih odnosa.

Zlatko Lagumdžija je kazao da će Klub biti neka logička cjelina koja će pokušati da pomogne da se Zapadni Balkan inkorporira u koncept EU do 2030. godine.

pg3
Kosor foto Filip Filipović, standard.co.me

“Mi smo oslobođeni dnevne politike i na bazi iskustva koje imamo, a koje je bilo usmjereno na prošlost, pokušaćemo da pomognemo da se uspostavi strategija razvoja za region”, poručio je Lagumdžija.

Bivša premijerka Hrvatske je Jadranka Kosor kazala je da za razliku od njenih kolega jeste očekivala veliki odziv medija.

“Osnivanje ovog kluba bih nazvala inicijatvom za građenje novih mostova. Mi mislimo da znanje i iskustvo koje smo stekli baveći se teškim poslovima sa usponima i padovima, treba da iskoristimo da uradimo nešto dobro”, rekla je Kosor.

Ovo je pravi trenutak, kako je istakla, da pošaljemo poruku Briselu ovo nije ideja da obnavljamo asocijacije iz prošlosti.

izvor standard.co.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve