Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Filipović: Ugrožena prava Crnogoraca, Joanikija mogu ustoličiti u Podgorici

On kaže da se nada da će Crkva Srbije odustati od planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Izvršni koordinator GI “21. maj” Ljubomir Filipović ocijenio je da je dužnost svakog građanina da danas bude na Cetinju, kako bi se pokazao otpor prema misiji Crkve Srbije u Crnoj Gori.

“Da pokušamo da objasnimo svijetu da mi ovdje danas ne protestujemo protiv bilo čijih prava, već protestujemo za naša, odnosno protiv ugrožavanja pravoslavnih Crnogoraca prije svega”, saopštio je Filipović za RTV Podgorica.

Misija Crkve Srbije je, dodaje, negiranje crnogorskog identiteta i nacije.

“Sam čin ustoličenja na Cetinju u ovom kontekstu danas predstavlja udaranje pečata onome što oni smatraju pobjedom nad nezavisnom i suverenom Crnom Gorom”, poručio je Filipović.

On kaže da se nada da će Crkva Srbije odustati od planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

“Imaju Saborni hram u Podgorici, njegovo vlasništvo nije sporno, izgrađen je nakon ustoličenja Joanikijevog prethodnika, i mislim da bi takvim rješenjem bili i “vuci siti i ovce na broju”, rekao je Filipović.

Književnik Andrej Nikolaidis očekuje da u toj crkvi razmisle i pronađu drugo mjesto za ustoličenje mitropolita Joanikija i dodaje kako je ispravno i neizbježno što su se građani danas okupili na Cetinju.

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jefto Eraković ocijenio je da ima dovoljno mudrih građana za dogovor u Crnoj Gori.

“I da ne dozvolimo da nam bilo ko sa strane nameće podjele”, rekao je Eraković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve