Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Filipović i Bogdanović: Ustoličenje Joanikija rizičan skup

Filipović poručuje da SPC ne želi da se smire tenzije povodom najavljenog ustoličenja

Tenzije uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju ne jenjavaju. Kako prenose mediji ambasada SAD-a i delegacija Evropske unije u Podgorici pozivaju na smirivanje netrpeljivosti. Iz Građanske inicijative 21 maj pozivaju SPC da odustane od ustoličenja na Cetinju dodajući da je riječ o dogadjaju visokog rizika.

Bivši gradonačelnik Cetinja i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović za Novu M kaže da vladajuća većina svjesno gura zemlju u sukobe.

“Najodgovorniji potez SPC-a, u već podjeljenom društvu u Crnoj Gori, bio bi da čelnici te crkve odustanu od ustoličenja Joanikija u Prijestnici”, smatra Izvršni koordinator Građanske inicijative “21.maj” i analitičar CdM-a Ljubomir Filipović.

Ceremoniju ustoličenja trebalo bi prema njegovim riječima, obaviti u hramu u Podgorici, jer na taj način bi se doprinijelo da se tenzije smanje.

“Mi sada imamo situaciju u kojoj se nalazimo pod snažnom agresijom retorikom nacionalističkom koja dolazi iz Beograda a i od strane ljudi koji sprovode srpsku politiku u Crnoj Gori. Ta retorika je prijeteća. Ta retorika je retorika koja je konfliktna. Već pratimo poslednjih par godina koriste se terminima koji bukvalno pozivaju na građanski rat u Crnoj Gori”, kazao je Filipović.

Protest koji je zakazan za nedjelju kaže Filipović je protest upozorenja.

“Protest protiv prijeteće retorike koja negira crnogorsku naciju retorike koja poziva na konflikte i retorike koja govori da je ovo bitka poslednjaa koja će se završiti na Lovćenu izgradnjom kapele”, pojašnjava Filipović.

Smatra i da je ceremonija ustoličenja, koja je zakazana za 5. septembar događaj visokog rizika, te da je sva odgovornost na čelnicima crkve Srbije u Crnoj Gori. Kaže da je i procjena bezbjednosti samog događaja veoma važna. Odustajanje od ceremonije na Cetinju kaže Filipović ne treba smatrati kao izgubljenu bituku.

“To bi bio dokaz da pored razlike svima nijima je stalo do držaave i mira u Crnoj gori. Ukoliko oni nastave da zhtjevaju i insistiraju na tome svjesno produbljujućoi sukobe u Crnoj Gori to će biti samo jedan dokaz u nizu da njima nije stalo do države već im je stalo do pobede sprpske politike”, dodaje Filipović.

Filipović poručuje da SPC ne želi da se smire tenzije povodom najavljenog ustoličenja.

“SPC ne želi uticati na smanjenje tenzija, naprotiv iz tog razloga očigledno je da i vlast i crkva žele da na Cetinju prirede nešto što može voditi ka ozbiljnom riziku. Iz tog razloga smatram da u ovom slučaju i nije potrebna neka bezbjednostna provjera jer je i laicima jasno da je u pitanju događaj koji bi ionako uzavrele strasti mogle da kulminiraju”, ocjenjuje Filipović.

Bogdanović poziva vladajuću većinu na odgovornost.

“Imaju dosta vremena da preduzmu jedino što je moguće kako podjele i tenzije ne bi dalje rasle. Očekujem od njih da da pokažu kako imaju makar mrvu savjesti prema građanima Crne Gore. Ima u ovoj državi mnogo bitnijih stari od ustoličenja neka se mal bave haotičnom zdravstvenom situacijiom”, kazao je Bogdanović.

Naglašava da ukoliko vladajuća većina ostane pri istom stavu, moraće preuzeti odgovornost za sve moguće incidente.

“Ako Vlast ostane pri svom stavu, preuzima odgovornost za sve moguće incidente koji se na Cetinju mogu desiti 5. septembra”, kaže Bogdanović.

Podsjetimo poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra. Doček Porfirija u Crnu Goru predviđen je za dan ranije, 4. septembra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

IzvorNova

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
19.08.2021-18:47 18:47

Sta ima strana crkva..koja dolazi iz srbije da ulazi silom..u nase istorisko nasledje..To je kriminal..to bi znacila opsada Cetinja..Samo probajte silom..mislite da ponizite Crnogorce..Sram vas bilo!